Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Животът на една бежанка от Северна Корея

Main Pic
Публикувана: 12.07.2011
Автор:
Прочетена: 1290
Коментари: 0

Откога сте в Южна Корея?

Дойдох тук на 25 септември 2002 г.

 

С какво животът в Южна Корея е по-различен от този в Северна Корея?

О, съвсем различен е. Тук, в Южна Корея, животът е много по-добър. Хората живеят по демократични правила и в добра икономическа ситуация. В началото ми беше много трудно да свикна с този нов живот, тъй като в Северна Корея хората са много бедни, вероятно най-бедните в сравнение с всяка друга държава. Но най-голямата разлика, разбира се, е в политиката – пълната липса на свобода в Северна Корея.

 

Колко опасно е да се опиташ да избягаш от Северна Корея?

Ако искате да избягате от тази комунистическа система, рискувате всичко, дори живота си. Аз бях активен член на Комунистическата партия, заемах висока длъжност. Заради работата си се преместих в Китай. Когато отидох там, слушах много за Южна Корея – че това е една добра държава и че хората, които живеят там, са щастливи.

 

Разкажи ни нещо за твоя живот в Северна Корея.

На практика цялото население на Северна Корея, въпреки че живее в социализъм, е бедно и има много нисък стандарт на живот. Хората страдат много от глад. Има недостиг на храна и на основни стоки за всекидневието. Страната няма достатъчно средства за производство. Не получават от други държави, затова хората там живеят под границата на бедността.

 

Има ли християни в Северна Корея и могат ли хората там по някакъв начин да чуят за Христос?

Когато живеех в Северна Корея, не бях вярваща. Никога не бях виждала християни. Само бях слушала за нелегални църкви. Що се отнася до хората в Северна Корея, повечето от тях никога не са чували за Евангелието. Някои от тях никога не са чували за Христос и за Библията.

 

Като член на комунистическата партия беше ли ви трудно да приемете и разберете идеята, че Бог съществува?

Знаете ли, като член на Комунистическата партия аз вярвах в нейната идеология. Когато дойдох в Южна Корея, не открих идеологията, която ми беше известна у дома. Някои хора ми казаха, че трябва да вярвам в нещо добро, и ме заведоха на християнска църква, където чух да се говори за Исус и спасение. Оттогава ходя на църква и искрено вярвам в Бог.

 

Ако си представим, че изведнъж границата на Северна Корея се отвори и проповядването на Евангелието стане възможно, ще бъде ли трудно на хората да го разберат, като се има предвид атеистичното им минало?

Всъщност Комунистическата партия има свой набор от доктрини, който много прилича на Десетте Божи заповеди. Те дори имат нещо подобно на десятък. Ето защо аз миля, че за тях няма да бъде толкова трудно да разберат християнското учение. Бих искала някой ден да отида в Северна Корея, но може веднага да бъда убита. Аз имам четири деца, които живеят там, и се моля за тях всеки ден. Мечтая и се надявам, че някой ден те ще могат да открият пътя към Бога и да срещнат Исус.

 

Какво мислят севернокорейците за Южна Корея?

От ранно детство ни учат, че животът в Южна Корея е ужасен. Правителството твърди, че най-доброто място на света е Северна Корея, и хората просто приемат това. Там има само един телевизионен канал, контролиран от правителството, който разпространява комунистическата пропаганда и идеология. Така че там хората нямат възможност да вярват в нещо друго. А ако стане известно, че вярваш в нещо друго, различно от това, на което те учат, може да бъдеш уволнен, изпратен в затвор или дори убит. Хората наистина не знаят какво точно се случва по света и как изглежда той. Когато попаднах в Китай, аз видях друга действителност. Гледах телевизионни канали от САЩ и Южна Корея. Разбрах, че всичко, което съм научила през живота си, е било боклук и лъжи. Аз осъзнах колко голям и удивителен е светът. Бях шокирана. Това беше труден период в моя живот с всички тези нови открития.

 

И тогава дойдохте в Южна Корея?

Да, защото в Китай чувствах, че не съм напълно свободна. Все още живеех под нечий друг контрол. И така аз реших да отида в Южна Корея. Когато дойдох тук, наистина бях изумена да видя какво имат те. Изглеждаше ми като истински рай. Скоро обаче научих, че истинският рай ни очаква в небето.

 

Източник: Christian Telegraph

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg