Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сериозен ръст на протестантите в България

Main Pic
Публикувана: 21.07.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1222
Коментари: 0

Националният статистически институт (НСИ) публикува окончателните резултати от преброяване 2011, които показват значително увеличение на самоопределящите се като християни протестанти – 64 476 души. В сравнение с данните от 2001 г., когато протестантите са били 42 308, ръстът е сериозен, особено на фона на огромния спад при други религиозни групи.

„Тези резултати много по-точно отразяват религиозната принадлежност на българите спрямо миналите две преброявания след демократичните промени у нас. Въпреки че, според нас, отново е допуснато манипулиране на резултатите, защото по наши данни евангелската общност наброява повече от 100 000 души, без да броим децата” – заяви п-р Николай Неделчев, председател на Обединените евангелски църкви (ОЕЦ). – Разбира се, ние се радваме за регистрирания напредък при евангелско-протестантските църкви, но разликата в цифрите частично се дължи и на неправилното отчитане през 2001 г. Тогава се допуснаха неточности при ръчното преброяване.

Радостен е фактът, че сериозният ръст при евангелските църкви е при по-младите (до 49-годишна възраст). Това говори за потенциал и стабилно, продължаващо развитие. В област Сливен е регистрирано близо 4% протестантско население, което доказва традиционно силното присъствие на наши църкви в Югоизточна България.

"Резултатите ни мотивират да работим още по-усърдно, защото успоредно с нарастването на протестантите виждаме отдалечаване от християнската вяра или липсата на вероизповедание на сериозна част от населението на България” – сподели п-р Неделчев.

Почти 2 милиона по-малко са се самоопределили като православни християни, а мюсюлманите са намалели с почти 400 хиляди. Католиците в България също бележат ръст спрямо 2001 г., но са по-малко от отчетените през 1992 г.

От цялото население – 7 364 570 души, 1 606 269 са избрали да не отговорят на въпроса за вероизповедание. Вероятно спадът при най-големите вероизповедания в страната се дължи именно на тази група. Значително се е повишил броят на българите, които декларират, че не се причисляват към никое вероизповедание или нямат такова – 9%.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg