Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Държавата Израел – изпълнение ли е на библейските пророчества?

Main Pic
Публикувана: 07.08.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1914
Коментари: 0

На 24 юли 2011 г. Първа евангелска църква в София бе домакин на първото гостуване на Артур Немитоф главен равин на еврейската синагогата „Бней Йехуда” („Синовете на Юда”) в гр. Канзас (Мисури, САЩ). Той е роден в Канзас, учи психология и 5 години в училище за равини. Прекарва една година в Израел като равин, както и в Тексас, Пенсилвания, Масачузетс и Охайо.

 

Събранието в молитвения дом откри пастор Станислав Алексиев с думите, че този храм е бил посещаван от много видни личности и царски особи, но не и от равини.

На срещата, организирана по инициатива на председателя на регионалната организация на евреите в София д-р Александър Оскар, и в присъствието на представители от двете общности в София – евреите сефаради и християни от различни деноминации, се разгърна отворена дискусия, която докосна сърцата на всички присъстващи. Домакините бяха представени от пасторите Христо Куличев, Данаил Игнатов, Станислав Алексиев и Благовест Николов. От страна на еврейската общност присъстваха д-р Александър Оскар, г-жа Роза Бергер – секретар на регионалната организация на евреите в София и ръководител на женската група „Рош Ходеш”, проф. Хени Лорер, д-р Софи Данон и много други приятели на Израел.

Основната тема за дискусия бе „Държавата Израел – изпълнение ли е на библейските пророчества?”. Художничката Рени Бахнева представи своя творба в смесена техника на тема „Божият закон” на две каменни плочи.

Вълнуващо за всички беше изявлението, че в САЩ е обичайно общуването между еврейските равини и християнските пастори, основание на което е фактът, че всички сме Божи чада и трябва да се учим един от друг и да израстваме заедно.

Като представител на либералния юдаизъм равин Немитоф

определя еврейската традиция като многообразна и динамична, в която всеки евреин е пълноценен. В контекста на този възглед той приема всички хора като братя и сестри и счита, че мисията на еврейския народ, заложена в Тората, е да бъде светлина на света – мисия, от която този народ никога не се е отказал. Равин Немитоф посочи, че за евреите и лично за него единствените свещени книги са Тората (Божият закон), Пророците и Боговдъхновените писания като Притчи, Псалми, книгите Рут и Естир. Считайки Божия закон за фундамент на еврейската вяра, цитирайки вълнуващите думи на Господа от Второзакониние 6:4 – „Шма Исраел”, които са в сърцето и душата на всяко еврейско същество и негов пътеводител през драматичната му история, равин Немитоф сподели своя духовен опит и лично възприемане на света: той счита, че Божият закон е еднакво валиден за всички хора, невярващи и вярващи от другите религии – християни, мюсюлмани, будисти и т.н. Според него основната цел е познаване на Бога и различните вероизповедания имат своите пътеки към Него. Равин Немитоф има разбирането, че Бог иска от нас партньорство, за да изпълним Божите цели на Земята.

В контекста на този свой духовен опит гостът представи и наболелия въпрос за мястото и ролята на еврейската държава в днешно време и къде се крият нейните корени. Той разкри четири групи евреи с различно отношение към Държавата Израел. Към първата група спадат крайно ортодоксалнитее евреи с негативно отношение, за които Държавата Израел е неприемливо явление. Според втория възглед територията на днешен Израел е дадена на потомците на Яков (Израел) чрез завет на Бога с Авраам за вечно притежание. Според третия възглед Бог е дал обещание за тази земя, но в реалния живот действителнастта и обещанията се разминават. Четвърта група вярват, че за прокудените и страдащите по всички краища на земята евреи трябва да има постоянно място за живеене. Приблизително пропорционалното съотношение на тези групи се разпределя така: 5% за първата група, 15–20% за втората, третата и четвъртата балансират между 60–80%.

С уважение към българските християни равин Немитоф апелира да се зачитаме взаимно с различията си, но и с общите си цели да служим на Единия Бог: да спомогнем евреите чрез Държавата Израел да осъществят мисията си на Земята – да бъдат светлината на света, за което са избрани, и като светлина на света да съдействат за изцеление на Земята и народите по нея, подобряването й и възстановяването на живот без войни.

 

Ирена Наумова

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg