Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Послание през вековете

Main Pic
Публикувана: 26.08.2011
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 1293
Коментари: 0

„Послания от вековете. Църкви и манастири от Балканите” – тази изложба се състоя през август т.г. в Софийската градска художествена галерия. В нея участваха повече от 120 маслени платна, акварели и скулптури. Изложбата е част от съпътстващата програма на 22-рия международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”. Тя може да бъде видяна от жителите и гостите на столицата до края на август.

 

Аделина Филева – директор на СГХГ

Надявам се нашата изложба да донесе своите послания, че манастирите и църквите не са просто места, където монасите и монахините са се скрили и търсят своето уединение. Това са места, където не само че се полага много труд, но и кипи дейност, запазват се ръкописи и дори поезия... И нашите художници продължават да се вълнуват от тях. В тази изложба могат да се прочетат много от легендите и как те са създадени. Знаем за Иван Рилски, за Зографския манастир. Покрай тези свети места винаги има и легендите, и чудесата, които са извършили светците. Те не са само едни туристически обекти. Монасите и монахините ни предлагат да останем поклонници. Човек да остане там, да се вглъби в себе си, да опознае това богатство и да отнесе частица знание от това, което има там.

 

До сакралното пространство на храма са се докоснали някои от най-добрите български художници. Сред тях са Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Дечко Узунов. В експозицията са представени творби от края на 19. век до последните години на 20. век. Голяма част от тях са пейзажи, уловили хармонията на родните храмове и онова прекрасно усещане за спокойствие и тишина.

 

Открояващи се са творбите на художничката Лика Янко – „Златната църква”, „Благовещение” и „Славянска мадона”. Нейният специфичен стил и усет към детайлите очароват и не могат да останат незабелязани. Непосредствено до тях е скулптурата на Асен Пейков с изображение на Христос, която е наистина прекрасна. Впечатление прави и озарената със светлина картина на Никола Кожухаров „Църквата свети Йоан Богослов-Канео” в Охрид. И ако нямате възможност да посетите прохладната зала на Градската галерия, където да споделите вълненията на родните художници, чиито пътища рано или късно са ги довели до храма, непременно си подарете едно пътуване на духа до църквите и манастирите на Балканите.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg