Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Двадесет години църква „Блага вест”

Main Pic
Публикувана: 02.10.2011
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 3012
Коментари: 0

На 1 октомври т.г. беше отпразнуван 20-годишният юбилей на църква „Блага вест”. За да отбележат събитието, няколкостотин вярващи се събраха в новопостроената сграда на църквата в жк „Люлин” в столицата. Прекрасен концерт направи вечерта специална. Струнен квартет зарадва присъстващите с „Малка нощна музика” на Моцарт, певицата Нели Андреева трогна публиката с авторската си песен „Молитва за България”. Роси Ганева изпя „Ако можех да видя”, а Пеци Гюзелев вдигна залата на крака със своя версия на песента „Блажени години”, специално посветена на 20-ия рожден ден на църквата. Много приятели, гости и съмишленици бяха поканени от главния пастор на църква „Блага вест” Людмил Ятански. Сред тях бяха председателят на Евангелския алианс п-р Николай Неделчев, представителите на деноминации п-р Иван Врачев (СЕПЦ), п-р Павел Игнатов (БЦБ), п-р Тони Еленков (НА ОБЦ), п-р Венцислав Стойков (ББЦ) и пасторите Людмил Арсов, Иван Хазърбасанов, Трайчо Стефанов, Андрей Аврамов, Иводор Ковачев и др. Ръководителите на местните църкви на „Блага вест” Благой Господинов в Габрово, Иван Мочков в Свищов и Мите Гошев в Скопие също благословиха църквата като част от разширеното й семейство.

Младежите от габровската група бяха подготвили специален поздрав към присъстващите, а хвалението с ръководител Стефан Врачев настрои присъстващите за поклонение и хваление на Господа.

Първото официално събрание на църква „Блага вест” в София се провежда на 7 април 1991 г. Пастор Людмил и Цветанка Ятански заедно с Любчо и Стефка Георгиеви като техни помощници, Людмил и Марияна Мандичеви, Благой и Красимира Москови, Лили Василева, Жанет Жеркова, Цвета, Алексей Александров, Момчил Шопов и още малцина симпатизанти оформят и полагат фундамента. Групата бързо нараства, но се сблъсква със сериозни препятствия. Трудностите укрепват събранието и растежът след сътресението продължава с по-бавни темпове, но по-зряло и устойчиво.

Започват силни и благодатни години, в които се формират основните служения. Присъединяват се ключови фигури, като Ивайло Вакъвлиев, Петър Шопов и малко по-късно Стефан и Йония Врачеви. Те полагат основата и развиват групата за хваление и поклонение.

От самото начало в църква „Блага вест” се включва Снежа Сотирова – българка с ромски произход, която е инструмент за спасението на целия й род. Едни от първите членове на църквата са Илка Маринова и Ефросина Гюзелева. Ефросина става причина за обръщането на музиканта Петър Гюзелев към Исус Христос. Впоследствие той става неин съпруг и започва да играе много важна роля в споделянето на Евангелието в културните и политическите среди на България.

Ето какво сподели специално за читателите на „Евангелски вестник” създателят и пастор на църква „Блага вест” Людмил Ятански:

 

20 години са един хубав юбилей. Какво постигнахте през това време? Какво се случи с църква „Блага вест”?

Можем да говорим в две посоки, в две измерения – духовно и физическо. В духовно измерение църквата узрява, хората, които са вътре и устояват през тези 20 години, са по-зрели и това говори за посвещение, за качества на характера. Разбира се, заедно с това ние разширяваме царството, споделяме Благата вест по най-различни начини. Човек споделя вярата си в своята естествена среда – там, където работи, учи, в семейството си, сред приятелите си, и тогава е най-ефективно. Един наистина запален човек, обичащ Бога, не може да седи кротък и да си мълчи относно вярата си. Освен всичко друго имаме и една чудесна сграда, която е на финалната права. Тя е голям подарък от Бога и е резултат от съвместния ни труд. Нашата църква активно участва в обществения живот.

 

Коя е църква „Блага вест”? Знам, че освен в София има такава и в други градове на страната, разкажете ни малко повече.

Има църква „Блага вест” в Габрово – много добри приятели сме с пастор Благой Господинов, през годините градим заедно. В Свищов имаме църква вече 7–8 години, която също минава през своето развитие. В Севлиево започна една малка група, надяваме се това също да е една добра възможност. Друга църква „Блага вест” се роди в Скопие. Един прекрасен мъж, който получи обучението си тук, в България, и израсна в нашата църква, македонец – Мите Гошев, заедно със съпругата си Краси започнаха църква в Скопие, която е много успешна за столицата на Македония.

 

Какво ви отличава от останалите евангелски църкви?

Може би това, което е характерно за нас, е, че ние се стремим да стъпваме върху Писанието и да го изследваме старателно. Това е нашият фокус – Божието Слово, което трансформира човешкия живот. Така че инвестираме време и усилия и се наслаждаваме в това, да изучаваме задълбочено Писанието, за да го живеем и проповядваме. Най-силното влияние е постоянството. Човек, когато се обърне към Бога, започва нещо ново, но това е само началото и не е достатъчно – трябва да продължи и да израства. Една качествена промяна отнема време. Мисля, че с това могат да се похвалят онези пастори, които издържаха през годините – колеги и приятели, и това е голям подарък и благословение за народа ни.

 

Каква е молитвата ви за бъдещето на „Блага вест”?

Молитвата ми е да има безброй много църкви „Блага вест” в България и особено в София. И заедно с всички останали църкви да спечелим своя град и нашата страна за Божието царство.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg