Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Операция „Жълти стотинки” в подкрепа на „Надежда за малките”

Main Pic
Публикувана: 05.10.2011
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 1477
Коментари: 0

За някои жълтите стотинки може да не значат нищо. Но за други те са жълтици. Това е и мотото на операция „Жълти стотинки”. Социалната кампания се провежда от един от трите мобилни оператора и е подкрепена от още 12 от най-големите френски фирми у нас. Инициативата е създадена по френски модел и затова е под почетния патронаж на посланика на Република Франция Н. Пр. Филип Отие. Всички събрани средства ще отидат за подпомагане на фондация „Надежда за малките”, която дарява индивидуална грижа и подкрепа на изоставени бебета в среда много близка до семейната. Вие също може да се включите, като оставите рестото си в над 1000 места в цялата страна до 13 ноември 2011 г., а партньорите от инициативата ще удвоят събраните от гражданите пари.

В малката къща в квартал „Княжево” ни посрещат, някои от най-малките обитатели. Бебетата, които са тук, не са родени под щастлива звезда, защото животът им започва като изоставени. Но благодарение на всекидневните топли грижи на целия екип на „Надежда за малките” те имат възможността да израснат като пълноценни личности. Ето какво сподели с нас председателят на фондацията Магдалена Стефанова:

От времето на първото настаняване на 16 юли 2010 г. до днес през центъра са минали 16 деца. Две от тях са реинтегрирани в биологичните си семейства, 4 са настанени в приемни семейства, 3 са осиновени. В момента в Малката къща живеят 7 деца, 3 от тях са в процедура на осиновяване и само след няколко седмици сигурно ще се разделим с тях, защото ще отидат в семействата на своите осиновители. На останалите 3 деца им предстои също вписване в регистъра за осиновяване.

Ние наистина работим. Работим много, не щадим сили, съпричастни сме на тази кауза. Това не е просто моето работно място, на което идвам, за да изработя 8-часовия си работен ден или 12-часовата смяна. Това е, без да го кажа пресилено, моят втори дом. Така е с повечето ми от колегите в екипа. Хора с много широки сърца и хора, които наистина приемат децата тук и работата, която вършат, много отговорно, много присърце.

Специално внимание обръщаме и на адаптирането на бъдещите родители с тяхното бебе. Те просто стават част от живота в къщата. Посещават почти всеки ден детето си, прекарват време с него. Поемат грижата за него. Много се радваме, че приемните семейства и осиновителските семейства на децата, които са пребивавали тук, в центъра, са повече от прекрасни. Успяхме да изградим много близки взаимоотношения и поддържаме връзка с всички тях – въпреки че децата си тръгнаха оттук, те продължават да ни посещават, идват на рождените дни на другите деца и въобще се чувстваме като едно голямо семейство. За тази една година това успяхме да направим – едно голямо семейство.

 

Ако дарителската кампания „Жълти стотинки” се окаже достатъчно успешна, от „Надежда за малките” мечтаят за втори такъв център – алтернатива на домовете за сираци.

Освен всичко останало в съседната къща ще бъде открито звено „Майка и бебе”. Това е социална услуга, насочена към бременни в последните месеци или към родилки с новородени, които има риск да изоставят децата си. Капацитетът е 5 майки с техните бебета, които ще имат право да останат до 6 месеца.

 

Магдалена Стефанова споделя още:

Искаме да им предоставим семейна среда, в която да могат да получат помощ, подкрепа, в която да могат да се научат да се грижат за своите бебета, да усвоят социални умения, които, когато напуснат звеното, ще им помогнат. Просто да им подадем ръка в труден момент.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg