Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Християнското свидетелство и сблъсъкът на идеологии”

Main Pic
Публикувана: 30.10.2011
Автор: Калина Тончева
Прочетена: 1379
Коментари: 0

Това бе темата на Втората международна конференция „Бог и Цезар”. Тази година тя се проведе на 20–22 октомври в сградата на ОБЦ 1 в Пловдив. Говорителите бяха юристи, богослови и служители от САЩ, Обединеното кралство, Гърция и България.

Основна цел на конференцията е създаването на взаимоотношения между християни в правната сфера, които проявяват интерес към фундаменталните свободи и религията като една от тях. За същността на този въпрос един от главните инициатори на конференцията, адвокат Виктор Костов, сподели: „Свободата на вярата на практика не е позната за хората в обществото. Тя живее на хартия, но не е в сърцата и умовете им. Имащите интерес да защитават тази свобода е нужно да направят конкретни стъпки, за да бъде публичната проповед разпозната.”

Един от гост-говорителите на конференцията „Бог и Цезар” бе адв. Джон Лонгли, юрист и държавник с дългогодишен опит, който през 2005 г. е награден с Ордена на Британската империя за неговата политическата работа и благотворителна дейност. Като председател на Международната комисия за религиозна свобода в Световния евангелски алианс той изнесе доклад за гонението на църквата не само през вековете, но и в съвременния свят. Адв. Лонгли призова да се подкрепят гонените за вярата в страни като Иран, Пакистан, Казахстан, Беларус и др., където за изповядването на Христовата вяра се заплаща с обезглавяване. „Нужно е вярващите да подкрепят активно своите братя и сестри, преследвани за вярата, като се молят неуморно за тях и семействата им, като ги окуражават с писма, с материална помощ, с изпращане на протестни ноти до техните посланици и правителства.” Беше подчертано, че дори в страни с развита демокрация като САЩ, Великобритания, Швеция и Германия християните, които открито отстояват библейските принципи за брака и семейството, за ценността на живота, свободата на словото и съвестта, биват уволнявани от работа и давани под съд за проява на нетолерантност и религиозна омраза. „Ако българските юристи не реагират бързо и бдително в такива случаи на погазване на религиозните права и свободи, църквата лесно ще изгуби своята мисия да бъде сол и светлина в обществото”, сподели още адв. Лонгли.

 

Представител на по-младото поколение християни юристи бе Пол Колман, правен съветник към две британски организации – „Християнска загриженост” (Christian Concern) и Християнски правен център (Christian Legal Centre), които защитават ценността на живота, брака, семейството и християнските свободи. Към българите християни той отправи послание: „Трябва да си дадем сметка, че трудните въпроси са едни и същи, независимо къде по света. Навсякъде има хора, които желаят да отнемат на християните правото на активно участие в обществения живот, да премахнат историята на християнството, да замесят християнските ценности със светски. Нашият опит показва, че човешкият живот не се цени с уважение и ние губим своите права. Надявам се християните в България да бъдат добре информирани за това, което се случва, да имат виждане за това, как могат на практика да променят обществото. А юристите да видят своята специфична роля в този процес. На тях е дадено да осъществяват правдивост, да бъдат свидетели за истината. Юристите имат уникалната позиция да правят това, така че се надявам да се издигне ново поколение християни юристи, които да могат да променят обществото за добро – в България, в Европа и по света.”

Следващата, Трета международна конференция „Бог и Цезар” ще се състои през октомври 2012 г. в Бургас.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg