Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Глобална лидерска конференция 2011 (Willow Creek)

Main Pic
Публикувана: 31.10.2011
Автор: Яна Каролева
Прочетена: 1505
Коментари: 0

На 28 и 29 октомври т.г. в сградата на ЕПЦ 1 в София се проведе ежегодната Глобална лидерска конференция. Освен в България тя се организира в 75 страни по света и събира десетки хиляди души от различни организации и църкви с една цел – обучение, израстване и насърчение. Двата дни предложиха на посетителите разнообразни и полезни сесии на говорители от световно ниво в сферите на бизнеса и служението. Предвидено бе време за дискусии и екипна работа между сесиите. По време на Глобалната лидерска конференция и в навечерието на публикуването на досиетата на ръководители и членовете на управителните органи на религиозни общности се проведе и панел с българско участие на тема „Досиетата на ДС – повод за страдание и/или покаяние в евангелските църкви” с участието на пасторите Христо Куличев, Младен Младенов и Николай Стефанов. По време на панела се чуха призиви за покаяние чрез открито и искрено признание, както и за проява на приемане и прошка от страна на евангелската общност в България.

Сред говорителите на тазгодишната Глобална лидерска конференция имаше клиничен психолог, борец за човешки права, експерт по държавното образование, президент на мисионерска организация, служител в Англиканската църква, както и пастори и служители на евангелски църкви от различни точки на земното кълбо. Една от първите сесии беше на клиничния психолог и автор д-р Хенри Клауд. Според него има три категории хора, поставени под нашето ръководство, с които често се сблъскваме като лидери: мъдри, неразумни и зли. Как да подхождаме към тях? По какъв начин да ги коригираме и да им даваме обратна връзка? Тема от жизненоважно значение за всеки, поставен на ръководен пост. 

Лен Шлезинджър – председател на най-добрата школа за предприемачество в света – колежа „Бабсън”, разби популярните митове за същността на предприемчивите личности. Противно на това, което сме свикнали да мислим, личната история и същността на „великите” предприемачи не е демотивираща, а напротив – вдъхновяваща, защото те не са хора с гени, различни от нашите. 

Нямаше как аудиторията да остане безразлична и към Сет Годин. Във вдъхновяваща сесия един от най-творческите и свободни мислители в света днес говори за начините да се отличим от масата, да се разграничим от наложения начин на мислене и да направим крачката към това, за което мечтаем.

„Смирението прави великия по-велик”, успя да убеди участниците в Глобалната лидерска конференция Джон Диксън – служител на Англиканската църква в Австралия. Колкото и невероятен да е един лидер, самонадеяността му би помрачила блясъка на всяко негово постижение. Силата на смирението се съдържа изцяло в образа на Христос – образа на лидерство, към който всеки водач би трябвало да се стреми. В своята сесия Джон Диксън говори за някои от качествата на смирението – то е убедително, красиво, вдъхновяващо, произвежда растеж и – изненадващо за някои – е атрибут на здравия разум.

Опитът на Уес Стафорд, който той сподели като служител в Етиопия, напомни за свободата, която имаме като християни да се събираме, да се молим и да служим един на друг тук, в България. По време на комунистическия режим в африканската страна Уес става свидетел на силата на вярващите там, които въпреки смъртната опасност остават верни на Бога и, обратно на човешката логика, се умножават. Мама Маги Гобран, наричана Майка Тереза на Египет, сподели трагедията на бедните египетски деца и собственото си свидетелство. В основата на посланието й също бяха положени смирението и себеотрицанието като висши ценности по пътя на придобиването на Христовия ум.

Бил Хайбълс сподели размишленията си за стремежа към успех, който често завладява умовете и сърцата на хората с ръководна позиция. Давайки пример с историята на Йеремия, той насочи аудиторията си към взимането на трудни решения, към следването на „неудобните призвания”. 

В края на сесията си Бил Хайбълс предизвика по нестандартен начин участниците в Глобалната лидерска конференция да направят едно смело посвещение – да кажат „Готови сме, Господи”. В същия дух протече и сесията на младия и неконвенционален лидер Стивън Фъртик, който предизвика участниците в Глобалната лидерска конференция 2011 да бъдат дръзки, смели и верни. В посланието си Фъртик даде пример с Елисей, който беше предизвикан от Бог да изкопае трапове в долината, очаквайки Бог да прати дъжд и да ги напълни. Често в служението си, в бизнеса си хората очакват да се случи нещо голямо, но за него сякаш няма признаци. Въпреки това вярата в нещата, които не виждаме, ни държи в готовност, подтиква ни да „изкопаем траповете”, да направим всичко, което зависи от нас, да спомогнем за чудото, очаквайки го.

И през 2012 г. България ще бъде сред страните – партньори на Глобалната лидерска конференция, с фиксирани дати за провеждане – 26 и 27 октомври.

 

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg