Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Иван Воронаев – герой на вярата

Main Pic
Публикувана: 11.05.2012
Автор:
Прочетена: 3255
Коментари: 0

Иван Ефимович Воронаев (Никита Петрович Черкасов) е роден през 1885 г. в руския град Оренбург в семейство на казаци. През 1907 г. се присъединява към царската армия и служи в първия Оренбургски казашки полк в гр. Казермес (дн. Ташкент). По време на работа случайно попада на богослужение на християни баптисти, където се покайва. Още през 1912 г. заедно със съпругата си Екатерина и двете си малки деца Воронаев емигрира в САЩ и се установява в Сан Франциско, Калифорния, където се дипломира в Библейския колеж в Бъркли. Няколко години след установяването си в Съединените щати Воронаев получава предложение да стане пастор на Руската баптистка църква в Сиатъл, Вашингтон.

Три години по-късно се премества със семейството си в Ню Йорк. Там той се запознава с гостоприемното семейство Сириц, което започва да му свидетелства и да го убеждава в необходимостта от кръщението в Святия Дух. В началото Воронаев се противопоставя на това учение, но когато дъщеря му Вера получава кръщение и практикува говоренето на езици по време на петдесятните събрания, той започва да чувства, че това преживяване е важно. Междувременно забелязва, че духовното кръщение оказва положителен ефект върху поведението на дъщеря му. Това наблюдение го кара да се замисли още по-сериозно. Воронаев започва усърдно да изучава Писанието и да се моли за обещанието на Небесния си отец. Скоро след това Господ го изпълва с благодатта на Святия Дух и той също проговаря на небесни езици.

 

Воронаев бил добре известен в средите на руските баптисти като голям проповедник и добър служител. И затова фактът, че станал петдесятен, шокирал мнозина. Някои баптисти коментирали: „Невъзможно е просто такъв интелигентен и образован човек да падне толкова ниско, че да говори и да се моли на езика на фанатиците”. Очевидно било, че Воронаев не може повече да бъде пастор на баптистка църква. Той се оттеглил от поста и през 1919 г. основал петдесятна църква в Ню Йорк. Впоследствие към него се присъединяват 19 членове на баптистката църква, където по-рано бил пастор, както и други вярващи, кръстени в Святия Дух. Сред тях били много имигранти от Украйна, Русия и Полша. За няколко години били основани руски, украински и полски петдесятни църкви в Бостън, Филаделфия и в много други области по Източното крайбрежие на Съединените щати, а също и в Канада. Иван Воронаев се радвал, че Бог работи сред славянското население на Америка.

 

Веднъж, по време на молитвена служба, Воронаев внезапно получил откровение от Бог да отиде в Русия и да занесе на руския и украинския народ чудесната новина за кръщението в Святия Дух. На 15 юли 1920 г. семейство Воронаеви заедно с още две семейства напуснали Ню Йорк. На път за Русия те спрели в България и започнали да проповядват Божията истина. Огънят на Петдесятница се разпространил бързо из цялата страна и само за една година били основани 18 църкви. Едно от другите две семейства останало да служи в България, където за кратко време броят на петдесятниците достигнал 5000 души, а Воронаеви се отправили към Украйна.

 

През 1930 г. Иван Воронаев и много други братя били арестувани. Първо ги хвърлили в затвор, а след това били заточени в Сибир. Съпругата на Воронаев била депортирана в Централна Азия. В затвора и в изгнание тя прекарва общо 25 години. През 1956 г. емигрира в Съединените щати, където по-рано са заминали децата й.

 

Все още няма достоверна информация за последните години от живота и смъртта на Иван Воронаев. Според една от основните версии един ден, завръщайки се в лагера след работа, той изостанал от групата на затворниците заради силна умора. Надзирателите не искали да си губят времето и насъскали кучетата пазачи. Воронаев бил нахапан така, че само след няколко часа починал. Година след смъртта му съпругата и двете му деца можели да се върнат в Съединените щати. По това време в Украйна вече имало 350 петдесятни църкви с общо17 000 членове.

 

На 11 септември м.г. в Одеса се състоя официалното откриване на паметника „Герои на вярата”, издигнат в чест на християните, загубили живота си в годините на съветските репресии заради своите християнски убеждения. Откриването на паметника беше посветено на 90-годишнината от петдесятното пробуждане в страните от бившия Съветски съюз и на 20-годишнината от украинската независимост. Паметникът е оформен като скала, висока 2,5 м, в центъра на която е издълбан бюст на Иван Воронаев, основател на едно от най-многочислените протестантски движения в Украйна и страните от бившия Съветски съюз – Църквата на християните от евангелската вяра (петдесятници).

 

Източник: yesheis.ru

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg