Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как водещите германски журналисти оценяват християнството?

Main Pic
Публикувана: 29.05.2012
Автор:
Прочетена: 2078
Коментари: 0

В какво вярват най-елитните журналисти на Германия, какво е отношението им към църквата и отразява ли се вярата им на тяхната професионална етика? За да отговори на тези въпроси, университетът Wilhelm в град Мюнстер проведе мащабно изследване. То се базира на интервюта с 18 главни редактори и ръководители на отдели в националните печатни и електронни медии. Резултатът: всички анкетирани журналисти, с изключение на един представител на гилдията от Източна Германия, са демонстрирали позитивно отношение към християнската вяра.

„Ние с изненада установихме, че сред анкетираните водещи журналисти в Германия нямаше никой, който да се обяви в подкрепа на атеизма”, посочват изследователите. Резултатите показват, че нагласите сред водещите германски журналисти по отношение на християнството са се подобрили значително в сравнение с 90-те години на миналия век. „Повечето лидери на мнение свидетелстват за културно възраждане на християнската религия за разлика от исляма например – твърдят авторите на проучването. – За тях християнството е законна сила, която гарантира обществения морал и социалната интеграция”.

Според мнението на анкетираните журналисти църквата предоставя насоки, които помагат за укрепване на религиозната и културната идентичност. До края на 90-те години сред журналистите и интелектуалците в Германия се наблюдава идеологическа девалвация на християнството, което се е приемало като „един вид съвременно суеверие”. „Църквите са разглеждани като социално маргинален феномен – отбелязват изследователите. – Това вече се е променило. Сега лидерите на мнение определят църквата като „значима гражданска сила”.

Източник: pro-medienmagazin.de

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg