Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Приветствие за Петдесятница 2012 г.

Main Pic
Публикувана: 03.06.2012
Автор:
Прочетена: 2929
Коментари: 0

Уважаеми сънародници, скъпи братя и сестри,

Днес е Петдесятница – един от трите най-значими и най-уважавани от всички християни празници наред с Рождество Христово и Възкресение Христово.

В основата си това е древен юдейски празник – ден, в който евреите са благодарели на Бога за жътвата и плодородието.

На този празник, седем седмици след възкресението на Исус Христос и десет дни след Неговото възнесение, учениците Му били събрани за молитва в Ерусалим. Тогава те били изпълнени със Святия Дух. Това било едно ново и непознато до този момент преживяване, с което са се изпълнили думите на Христос:

„Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мен както в Йерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края по земята“ (Деяния 1:8).

Мисията на Христовите ученици, мисията и на всички християни от всички векове е да бъдем свидетели за Исус Христос сред тези, които все още не Го познават. А тази мисия може да бъде изпълнена единствено чрез силата на Святия Дух.

Петдесятница се счита и за деня, в който е била родена Христовата църква. Още през същия ден чрез проповедта на апостол Петър около 3000 души приели християнската вяра.

За кратко време благовестието за Христос било разнесено из цяла Юдея и сред останалите провинции на Римската империя. Така започнал възходът на Църквата Христова – тази Църква, която през вековете е била подложена на жестоки гонения и преследвания, която е била раздирана от вътрешни борби и противоречия, която през вековете е правила много грешки, но пак чрез Божията благодат се е завръщала към библейската истина; тази Църква, която и до днес продължава да стои, да се разраства, и, според думите на апостол Павел, да бъде „стълб и подпорка на истината“.

Исус Христос сравнява Святия Дух, изпратен на Петдесятница, с живата вода, която единствена може да удовлетвори вътрешната духовна жажда на всеки човек. След това отправя една покана към всички нас:

„Ако някой е жаден, нека дойде при Мен и да пие“ (Йоан 7:37).

Уважаеми зрители, от името на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България най-сърдечно ви поздравявам по случай християнския празник Петдесятница! Моята молитва е Бог да благослови страната ни и народа ни, като ни даде повече жажда за Него. Защото, както е писано в светата Библия: „Блажен онзи народ, на когото Господ е Бог!“ (Псалм 144:15)

 

Пастор Иван Врачев

председател на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg