Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Конференция на Българските евангелски църкви в Америка 2012

Main Pic
Публикувана: 10.06.2012
Автор: Климент Величков
Прочетена: 4012
Коментари: 0

От 25 до 28 май 2012 г. в Чикаго се състоя годишната конференция на Българските евангелски църкви в Америка. Всяка година домакин на събитието е различна църква в САЩ.

„Целта на тези наши конференции е създаването на повече лични контакти, обединение на силите, по-висока убеденост, че ЗАЕДНО можем да отстояваме по-успешно духовността на човека, на обществото, срещу многото стари и нови предизвикателства по света – каза пастор Владимир Георгиев. – Очаквам това да бъде време за духовна просвета, утвърждаване на християнски ценности и морал, предизвикателство за лично израстване и сплотяването ни като българи, живеещи далече от Родината”.

Още в първите часове на четиридневната програма – от петък до понеделник – се забеляза необикновено силният интерес към конференцията от евангелски среди в САЩ, но още и от Европа и България. Присъствието на много и високо ерудирани и добре познати по света евангелисти промени и самия стил на събитието. В предишни години обикновено говорители в отделните части на програмата са били пасторите домакини. Сега водещи станаха мнозина от гостите, сякаш светът се отвори и стана простор за всички. Темите, представянето, дебатите изведнъж придобиха по-голяма дълбочина и значението им се очерта по-ярко.

И не може да бъде другояче, когато д-р Йосиф Димитров – президент на Европейската теологическа семинария в Брюксел, води един от най-интересните панели на чикагската ни евангелска конференция – „Социалното естество на Бога като средство на общение с Него”! От 2 години пастор Димитров е също и председател на Теологическата комисия на общението на Световните асамблеи на Бога.

На конференцията много силно беше представена и България. Гост, активен участник и говорител беше п-р Янчо Ганев, който има досега един изключителен жизнен път. Той влиза в служение на 22-годишна възраст и започва да ръководи Евангелската петдесятна църква в Полски Тръбмеш. Бил е ръководител и на младежката организация към Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България. От 9 месеца ръководи ЕПЦ „Ветил” – Ямбол.

Истинско богатство за конференцията беше присъствието на евангелисти с най-висока и дори уникална квалификация в своите специалности. По въпросите за семейството – една толкова трудна и дори застрашително болна тема на нашето съвремие, работят лекторите в конкурентната програма – Бисер и Ана Рангелови, специалисти в областта на индивидуалното, брачното и семейното консултиране. По тази тема беше и тяхното високо специализирано участие.

Чикагската евангелска конференция свърши блестящо своята работа. На нея присъстваха не само евангелисти. С огнено слово – дълбоко човечно, но и стигащо по своята духовна висота до Бога, отец Валентин Ноцков от чикагската българска православна църква „Свети Иван Рилски Чудотворец” призова към скрепяване на братските отношения между различни изповедания. 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg