Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За нетленния небесен венец и тленността на спортната слава

Main Pic
Публикувана: 13.07.2012
Автор:
Прочетена: 2568
Коментари: 0

От 27 юли до 12 август т.г. вниманието на света ще бъде приковано в Лондон, където ще се състезават спортисти от над 185 страни на юбилейната 30-ата лятна олимпиада. Пътят на славата е мимолетен. Можете ли да си спомните кой спечели златен медал в категорията 180 кг в свободната борба през 2008 г.? Сещате ли се за името на шампиона по тенис? Или може би дори не си спомняте къде са се провели 29-ите олимпийски игри? Апостол Павел често използва асоциации с леката атлетика в посланието си до църквите и в писмата до свои млади последователи, като Тимотей.

В Посланието до коринтяните Павел пише за преходния характер на физическата активност в сравнение с огромните награди, които очакват сериозните, ревностните последователи на Исус Христос. „И всеки, който се подвизава, се въздържа от всичко. Те вършат това, за да получат тленен венец, а ние – нетленен” (І Кор. 9:25). Като дисциплинирани спортисти последователите на Исус Христос тренират своята душа и тяло, за да могат да бягат така, че да получат наградата (І Кор. 9:24). Ето защо ние си спомняме хора като Ерик Лидъл, който побеждава на 400 метра на Олимпийските игри в Париж през 1924 г. Неговата история е разказана във филма, носител на „Оскар” от 1981 г. – „Огнени колесници”, който се използва активно в християнската реклама на Лятната олимпиада тази година. И все пак ние все още говорим за Ерик Лидъл не само заради отличните спортни постижения, които му извоюват златен медал, но и заради неговото посвещение на Исус Христос и на мисионерското служение, което приключва през 1945 г. в затворнически лагер в Китай.

Писанието ни учи, че трябва „с търпение да тичаме на очертаното пред нас поприще” (Евреи 12:1). Ще има много препятствия, изкушения, изпитания и трудности, които вярващите в Христос ще трябва да преодолеят по пътя, определен им от Бога. Но ние бягаме и финишираме, и побеждаваме, „като насочваме своя взор към Исус, Начинателя и Завършителя на нашата вяра” (Евреи 12:2). Често цитирани са думите на Ерик Лидъл, който казва: „Ние всички сме мисионери. Където и да отидем, ние или приближаваме хората до Христос, или ги отдалечаваме от Него”.

Източник: cnlnews.tv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg