Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Битката за Йерусалим”

Main Pic
Публикувана: 17.07.2012
Автор: Даниела Петкова
Прочетена: 8429
Коментари: 1

„Във война сме…” – с тези думи започва най-новата книга на Тодор Мачканов „Битката за Йерусалим”.[1] Книга, която ни разказва не само за разрушаването на Йерусалим от римляните през 70 г., за изгнанието на еврейския народ, обещаното завръщане в земята на Израел и съвременния арабско-израелски конфликт, но и за древния и съвременния Вавилон и за новия Йерусалим.

„Йерусалим и Вавилон са символи на убеждения, стандарти и морал не само различни, но и в непримирима битка помежду си”, твърди авторът.Пастир Христо Куличев, който е рецензент на книгата, казва: „Най-ценното на тази книга е, че тя разкрива истините на Библията и авторът не се отклонява от тях. Заедно с това той въвлича и всички нас в тази битка за Ерусалим – битка за тържеството на Божията истина. В тази битка зрители няма – всеки един от нас е участник в нея ЗА или ПРОТИВ истината. А тази истина е само една. Намираме я изявена в Библията”.

Тодор Мачканов е професионално ориентиран към електротехниката и електрониката, но дълги години изследва Библията и по-специално темата за Израел. Той има издадени още две книги: „Предречено от Библията”, публикувана през 1990 г. в два тиража (30 000 и 20 000 екземпляра), и „Библията, Израел и краят на света”, публикувана през 1991 г.

Но как се е породил у него интересът към темата за Израел и как е дошла идеята за написването на книга за Ерусалим, г-н Мачканов разказва:

„През 1974 г. срещнах един сляп човек, който знаеше Библията наизуст. Бях много впечатлен, че този човек знае нещо, което аз не знам (а аз мислех, че знам много), и понеже бях обучен в атеизъм, реших да се преборя с тази заблуда, както ни учеха тогава, „опиума на народите”. Казах си: „Трябва да прочета Библията, за да оборя този човек с неговите доводи”. Но когато започнах да чета Библията, разбрах, че всъщност аз греша. И продължих въодушевено да я чета. И стигнах до онова място, в което се говори за една велика истина – Божия предопределеност, завръщането на народа Израел в Палестина, създаването на държавата Израел, възвръщането на Йерусалим.

Споделих това със слепия човек – моя първи християнски учител, и той каза, че също напоследък е заинтригуван от такива библейски текстове, говорещи за завръщането на Израел като Божия промисъл. Започнахме да изучаваме Библията по този въпрос. Темата за предопределеното завръщане на Израел – знак за скорошното идване на Христос, предизвика съживление и интерес сред много християни от различни християнски деноминации, които също се включиха сърцато в изследването. Тогава написах обемист материал по изследваната тема и така се родиха трите мои книги, последната от които е „Битката за Йерусалим”. Ръкописите ми тогава се размножаваха и разпространяваха. Но те влязоха в полезрението на комунистическата Държавна сигурност и през 1982 г. групата, събрана около темата за завръщането на Израел, беше арестувана. Арестуван бях и аз... Обвиниха ни, че сме ционисти. Пуснаха ме, след като подписах документ, с който се задължавах повече да не говоря за Христос, нито за Библията, за Израел, за пророчествата...

С тази книга – „Битката за Йерусалим”, аз приключвам онова послание, което Господ ми даде през 1974 г. Иска ми се книгата да намери и да си заслужи своите читатели, които да знаят в днешния свят, когато се разрушават стойностите, че тези стойности съществуват и не са случайни, и да вярват, и да са убедени, че са на прав път, като са приели Христа и Го следват.

Моят призив към читателите на „Евангелски вестник” е да не униваме от победата на престъпленията спрямо Бога, които виждаме около нас, а да вдигнем глави нагоре, откъдето ще дойде Господ с Неговите свети ангели, за да сложи Божествен ред и да ни вземе със Себе Си. А дотогава битката ни продължава! И като общност от християни, и като индивидуална християнска позиция. За да бъде Царството Му както на Небето, така и на земята!

 

 



[1] Тъй като има две транскрипции на града – Йерусалим и Ерусалим, запазено е оригиналното заглавие. В „Евангелски вестник” е възприет другият вариант. – Б.а.

 

Сподели:
Email Print

Автор: Panteley    |    18.07.2012 : 18:55:55

И точно днес се прояви омразата срещу евреите http://focus-news.net/?id=n1677237

най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg