Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Унгарският премиер: „Изоставянето на християнските ценности доведе до кризата в Европа”

Main Pic
Публикувана: 26.11.2012
Автор:
Прочетена: 1946
Коментари: 0

Европа трябва да се върне към християнството, докато икономическото възстановяване все още е възможно, заяви по време на конференция министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Според него причините за нарастващата икономическа криза в Европа се коренят в духовното, а не в икономическото управление. Той призова към възраждане на културата и политиката, основани на християнските ценности, за да може Европа да бъде спасена от икономически, морален и социален крах.

„Възходът на икономиката в Европа и Унгария е възможен само ако душите и сърцата също израстват”, заяви Орбан на XIV конгрес на католиците на тема „Надеждата и християнският отговор на кризата”. „Зад всяка успешна икономика стои някаква духовна движеща сила. Европейската криза не е дошла случайно, нейната поява се дължи на небрежността и пренебрегването на отговорностите от страна на лидерите, които поставиха под съмнение тези християнски корени. Тези ценности са в основата на старата икономическа мощ на континента”, подчерта Орбан.

Info Catolica – испаноезичен новинарски сайт, цитира премиера на Унгария, според когото дори кредитната криза е резултат от изоставянето на християнските принципи. Орбан припомни факта, че Християнската църква преди Реформацията винаги се е противопоставяла на лихварството – практика, която води до масивен, трудно погасим дълг както на национално, така и на индивидуално равнище. „В една християнска Европа крайностите, които създадоха икономическата криза, не биха били възможни. Християнска Европа не би допуснала цели държави да затънат в кредитно робство”, категоричен бе унгарският премиер.

Източник: lifesitenews.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg