Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Шест неща, за които пасторите съжаляват най-много

Main Pic
Публикувана: 01.01.2013
Автор:
Прочетена: 2612
Коментари: 0

Том С. Райнър – коментатор за Christian Post, направи списък с няколко неща, за които повечето пастори съжаляват най-много. Той взима около 20 интервюта от пастори, които имат над 25-годишен трудов стаж. Всички те са над 55 години. Журналистът задава въпроса: „За какво най-много съжалявате като пастор?” Повечето пастори отбелязват 3–4 неща в тази посока. Като изследовател Райнър проучва проблема в дълбочина. Когато приключва изследването, той вече е в състояние да разграничи 6 специфични модела и да види честотата на повторение.

Ето и най-разпространените оплаквания сред пасторите, подредени в низходящ ред, като след всяка точка е посочен кратък цитат от конкретно интервю:

1. Липсата на практическа подготовка за служение в местната църква. „Аз не бях подготвен за 80% от отговорностите на всекидневното си служение след семинарията. Иска ми се да има някои материали или места, където човек би могъл да получи практическо обучение”.

2. Прекалено емоционално преживяване на критиките. „Бях наивен, че християните в църквата винаги показват любов един към друг. Не бях прав. Има и неприятелски настроени църковни членове. Съжалявам обаче, че изхабих много емоционална енергия за това”.

3. Неспособност за упражняване на вяра. „В определен момент от моето служение аз започнах да се защитавам и позволих това да стане метод на управление на делата в църквата. Страхувах се да предприема стъпки на вяра и в резултат на това страдаше църквата”.

4. Липса на достатъчно време за семейството. „Един мъдър пастор ми каза, че имам любовница. Когато видя, че се ядосах, той ми обясни, че моята любовница – това е работата в църквата, а от това страда семейството ми”.

5. Липса на компетентност по основните финансови и бизнес въпроси. „Когато за първи път видях бюджета на моята църква, си помислих, че е написан на чужд език. Дори гръцкият, който учех в университета, е далеч по-лесен от счетоводството”.

6. Липса на приятели. „Знам, че е клише, но пасторът може да бъде самотен. Мисля, че много пастори имат проблем, защото те са много самотни.”

Източник: The Christian Post

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg