Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо родителите прибягват до лъжи при възпитанието на децата си и какви са последствията от това

Main Pic
Публикувана: 31.01.2013
Автор:
Прочетена: 1533
Коментари: 0

Почти всички родители се опитват да внушат на децата си още в най-ранна възраст, че измамата е нещо лошо. Въпреки това повечето майки и бащи постоянно лъжат, обяснявайки това с желанието да накарат децата си да се държат по-добре, пише сайтът ИнтерНовости. Американският изследовател Гейл Хейман от университета на Калифорния (Сан Диего) съвместно с група колеги проведе уникален научен експеримент.

Учените се опитаха да установят колко често американските и китайските родители си позволяват дребни измами, за да провокират желаното поведение у децата си. Резултатите показват, че подобен подход прилагат 98% от китайските родители и 84% от американските. Според изследователите разликата се дължи на културните различия – в Китай, както и в много други части на Азия, от по-младото поколение се изисква много повече послушание и уважение към възрастните.

Интересното е, че почти всички анкетирани родители не виждат нищо лошо в това, да поднесат на децата си една малка лъжа или заблуда, ако това ще донесе положителни резултати в бъдеще. Изследователите също така открили, че възрастните са готови да поддържат дълго време вярата в различни митове, като например съществуването на Дядо Коледа. Родителите често използват лъжата дори в съвсем обикновени ситуации.

Например когато се опитват да накарат децата да изядат вечерята си или когато малките настояват да им се купи нещо в неподходящ момент. Специалистите призовават възрастните да бъдат внимателни и предпазливи, защото, според много съвременни изследвания, подобно отношение е причина в зряла възраст тийнейджърите да се доверяват избирателно. Следователно съществува риск, ако детето многократно е уличавало родителите си в лъжа, в бъдеще да загуби доверието си към тях. Ако възникнат проблеми с послушанието и поведението на децата, вместо невинната на пръв поглед лъжа учените съветват родителите да прибягват до други алтернативи, като мотивация, похвала или награда за детето.

Източник: cnlnews.tv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg