Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бог често върши най-добре Своята работа насред тъмнината

Main Pic
Публикувана: 13.05.2013
Автор:
Прочетена: 2231
Коментари: 0

Да бъдеш в долината на изпитанията е болезнено, дезориентиращо и объркващо. Тъй като се препъваме и залитаме, често ние се питаме къде е Бог. Защо Той позволява да преминем през това? Ние сме смутени, съкрушени, обременени и обградени от тъмнина. Истината обаче е, че Бог често върши най-добре Своята работа именно в тъмнината. Както висшият демон Душевадеца казва на младшия демон Горчилко в „Писмата на Душевадеца”: „Сега може би с изненада ще научиш, че в усилията си към постоянното владение над една душа той разчита на долините дори повече, отколкото на върховете; някои от неговите най-големи любимци са преминали през по-обширни и по-дълбоки долини от всеки друг”. Бог не ни захвърля сред изпитанията случайно, като разгневен фен, който запраща бутилката си от бира по бейзболен играч. Не, Бог умишлено ни поставя в пещта на изпитанията поради много специфични причини. Изпитанията са пещта на Бога. Ние сме глината, Той е майсторът грънчар. Какво добро Бог може да изработи в мрака? Това са само няколко от хилядите неща, които Той може да направи:

  • Бог ни принуждава да разчитаме на Него.

„Даже ние сами счетохме, че бяхме приели смъртна присъда в себе си – за да не уповаваме на себе си, но на Бога, Който възкресява мъртвите” (ІІ Коринтяни 1:9). Бог ни прекарва през изпитания, за да намали нашата самоувереност и да увеличи увереността ни в Него.

  • Бог произвежда твърдост в нас.

„Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост” (Яков 1:2–3). Бог иска да имаме твърда, непоколебима вяра, която да не може да бъде лесно разклатена от изпитания и трудности. Изпитанията карат нашата вяра да узрее и да стане непоклатима.

  • Бог ни подготвя да утешаваме другите.

„Благословен Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Отец на милостивите и Бог на всяка утеха, Който ни утешава във всяка наша скръб, за да можем и ние да утешаваме тия, които се намират в каквато и да била скръб, с утехата, с която и ние се утешаваме от Бога” (ІІ Коринтяни 1:3–4).

Когато Божията утеха се влива в живота ни, ние ставаме Божествено готови да утешаваме другите, които преминават през изпитания. Не можем адекватно да утешим другите, ако преди това не сме получили утехата на Бога. Чарлз Спърджън, който е бил добре запознат с изпитанията, заявява: „Никой от нас не може да постигне голяма зрелост, преди да изтърпи летните жеги на изпитанията. Както царевица не оставя обвивката си без вършитба и както житото не дава чисто брашно, докато не попадне в земята, така и ние не сме особено полезни, докато не бъдем огорчени или измъчени”.

Източник: christianpost.com, Stephen Altrogge

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg