Вторник, 27.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Исус, като чу това, им каза: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, а грешниците (към покаяние)." Марк 2:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Белгия може да стане първата страна, узаконила детската евтаназия

Main Pic
Публикувана: 17.06.2013
Автор:
Прочетена: 1052
Коментари: 0

Белгия може да стане първата страна в света, която ще позволи на тежко болни деца да взимат самостоятелно решение относно необходимостта от евтаназия. Това може да се случи, ако депутатите решат да разширят формулировката на спорния закон за доброволния отказ от живота. „Ние всички знаем, че евтаназията вече се практикува и при децата”, заяви Питър Деконинк – председател на белгийската организация за медицинска етика в белгийския Сенат. Действащите закони в Белгия позволяват прилагането на евтаназия само на лица над 18 години. Новият закон, изглежда, позволява на лекарите да взимат индивидуално решение във всеки отделен случай, при условие че детето в достатъчна степен осъзнава своите действия. Освен това лекарите трябва да се уверят в безнадеждността на състоянието му.

През 2011 г., според статистиката в европейските страни, са евтаназирани 1333 лица, което представлява около 1% от всички смъртни случаи. Християнските деноминации, в т.ч. и Римокатолическата църква в Белгия, се готвят да оспорят новото предложение. „Ние изразихме сериозните си опасения относно декриминализирането на евтаназията още през 2002 г. – припомни архиепископът на Брюксел Андре-Джоузеф Леонард, – защото на първо място у нас съществува и отлично функционира палиативната помощ”. Доклад на Christian Post от 2011 г. потвърждава, че почти всяка по-голяма християнска деноминация официално се противопоставя на евтаназията и асистираното самоубийство.

Източник: cnlnews.tv

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg