Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вяра без граници – църква „Нов живот” в Чикаго

Main Pic
Публикувана: 15.09.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 3601
Коментари: 0

Църквата „Нов живот” е място за духовно просвещение на всеки търсещ Бога българин. „Нов живот” е дар от Бог за всеки човек, обърнал се към християнството и потърсил истината чрез молитва. „Нов живот” е новият живот за множество българи в Чикаго, САЩ.

През 1994 г. числото на пристигащите и установяващите се за постоянно българи в Чикаго драстично нараства. Голяма част от тях започват да търсят църковно общество, което да стане част от техния живот в християнската им вяра. Това е и причината Любомир Мичевски да се заеме със сериозно търсене на хора в България, които да обединят протестантската общност в Чикаго и да бъде поставено началото на църковни богослужения на български език. Първа в църковното дело отбелязва сериозен резулта, известната плевенска библейска служителка Бинка Йолова. Само за един месец пребиваване в Чикаг, тя събира членове и дава началото на домашна молитвена група. Още през същата година църквата „Нарагансет Чърч ъф Год” приютява нашите сънародници в Чикаго и става мястото, където се започват първите организирани събирания на българските евангелски християни. Новосформиралото се църковно общество е под грижата на студенти по богословие от колежа на Божията църква в Кливланд, щата Тенеси.

Така заработва мисионерството на християнските българи в Чикаго и през годините се разраства и популяризира. Така на 27 октомври 1996 г. се регистрира и открива официално Първа българска евангелска църква – Чикаго с пастор Станимир Танев. Това на свой ред довежда и до закупуването на сегашната църковна сграда на Кинг’с Джеймс Байбъл Баптист Чърч. Нарастването и замогването на църквата отвежда богомолците в северозападно предградие на Чикаго, където продължава делото в името на Бог и на своите сподвижници. През 2001 г. църквата сменя името си на Българска евангелска Божия църква „Нов живот“ и започва да играе съществена и обединяваща роля в българското общество в Чикаго.

През октомври 2008 г. Владимир Георгиев поема ръководството на църквата „Нов живот“ в качеството си на главен пастор. На неделните богослужения вече идват по много хора (над 100 души). По тази причина църквата предприема закупуването на имот в съседство на принадлежащия й. Триетажна къща с паркинг на Оактън Стрийт е мястото, което вече предоставя възможност за повече класни стаи, пасторско жилище и места за паркиране.

През 2009 г. към църквата се основават българско училище и детска градина. Това довежда до значително подобряване нивото на владеене на родния ни език сред подрастващите. Заедно с обучението на български език църквата вече предлага и различни форми на библейско обучение. Практични курсове и семинари за българите в Чикаго също са предвидени и застъпени в програмата на църквата.

С всяка следваща година интересът към „Нов живот” все повече нараства. Все повече нарастват и мотивираните и ентусиазираните личности, които продължават и развиват църковното дело. Стартира програма за седмично библейско обучение по домовете. Откриват се няколко групи от вярващи, които спомагат за систематизирано изучаване на Библията извън редовните седмични богослужения. Започва работа с младежи в тийнейджърска възраст.

Понастоящем църквата продължава да бъде под ръководството на главния пастор Владимир Георгиев и пастор Станимир Танев. Храмът е ежедневно отворен за молитвени събрания, богослужения и библейски уроци. Всяка неделя приблизително 150 души стават част от християнската служба. Екип от повече от 60 доброволци помагат всеки ден в църквата, за да не спира да бъде това, което е и което трябва да бъде. Нейната цел е да показва пътя на всеки, които желае да намери мир и спасение в живота си. „Нов живот” работи и в посока на освобождение от зависимости, възстановяване на разрушени семейни взаимоотношения и изцеление от физически проблеми. Българската църква в Чикаго разработва и осъществява проекти за предоставяне на безплатна храна, медицински прегледи и друга помощ, свързана с установяването на българските емигранти в Чикаго. Църквата „Нов живот” е място за мнозина да намерят спасение за душите си и надежда в отчаянието си.

Българската църква в Чикаго поддържа тесни връзки с българските културни и просветни организации в Чикаго и се радва на прекрасни взаимоотношения с двете православни църкви там. Бог да закриля и да продължава делото й за напред!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg