Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как у нас отбелязахме Седмицата на молитва за християнско единство

Main Pic
Публикувана: 28.01.2014
Автор: Нина Топалска
Прочетена: 3486
Коментари: 0

На 25 януари т.г. в Русе се проведе общо богослужение на представители на различните християнски общности в града. Към Седмицата на молитва за християнско единство се присъединиха Католическата църква, Арменската апостолическа църква, Методистката църква и Баптистката църква в гр. Русе. Присъстваха и архимандрит Виктор и отец Антоний от Българската православна църква.

Тази неделя в католическата църква „Св. Павел от кръста“ в Русе се проведе общо богослужение, с което беше отбелязан краят на Седмицата на молитва за християнско единство, която традиционно се провежда от 18 до 25 януари. В богослужението участваха представители на Католическата църква, Арменската апостолическа църква, Методистката църква и Баптистката църква в града начело с отец Валтер Гора, отец Дирайър Хадавян, пастор Даниел Топалски и пастор Ивайло Сяров. Присъстваха и представители на Българската православна църква – архимандрит Виктор и отец Антоний. Богослужебният текст тази година беше изготвен от специален инициативен комитет в Канада. Пастор Даниел Топалски проповядва върху библейския текст, който служеше за наслов на седмицата: „Нима Христос се е разделил?“ (I Кор. 1:13).

Преди повече от 100 години отец Пол Уотсън – англикански свещеник и съучредител на Обществото на изкуплението (Гарисън, Ню Йорк), въвежда Молитвената седмица за християнско единство, проведена за първи път от 18 до 25 януари 1908 г. Точно 60 години по-късно, през 1968 г., църкви по целия свят получили за първи път материали за Седмицата на молитва за християнско единство, подготвени съвместно от комисията „Вяра и ред” на Световния съвет на църквите и Папския съвет за насърчаване на християнското единство на Католическата църква.

Днес сътрудничеството между Англиканската, Протестантската, Православната и Католическата църква и общности в подготовката и празнуването на молитвената седмица се превръща в обичайна практика в много страни по света. В Русе това се случва повече от 10 години.

Източник и снимка: Ruse United Methodist Church

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg