Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сбогуване с миналото и поглед към бъдещето

Main Pic
Публикувана: 07.04.2014
Автор: ЕВ
Прочетена: 3012
Коментари: 0

По инициатива на Съюза на евангелските петдесятни църкви (СЕПЦ) от 3 до 5 април 2014 година в София, в сградата на ЕМЕЦ "Д-р Лонг" се проведе форум с международно участие под наслов „Комунистическата власт и евангелските църкви в България”.

Във форума участваха представители на научните среди, редови вярващи, както и ветерани. Организатори и участници дискутираха въпроси, като: „Как са се формирали мотивите, убежденията, очакванията и действията на вярващите в културния контекст на комунистическия режим и как те могат да се осмислят и преживеят днес, в условията на демократичен преход?“

"Извинявам се на вярващите, на църквите и на пострадалите за това, че Съюзът на евангелските петдесятни църкви е имал политика на лоялност към комунистическата власт", заяви в специално обръщение, на втория ден на форума, настоящия председател на СЕПЦ п-р Иван Врачев.

Тематичните доклади на историците доц. Лъчезар Стоянов, д-р Момчил Методиев и д-р Живко Лефтеров засегнаха въпросите за отношението на властта и политическите институции с църквите, какви са били практиките на ДС спрямо БПЦ и религиозните общности в България и в какво са се изразявали конкретните политики на БКП срещу евангелските църкви.

Чуждестранните участници проф. Корнелиу Константинеану от Румъния и д-р Арнолд Хауболд от Германия представиха опита на техните църкви в отварянето на архивите на комунистическите тайни служби и процеса на помирение в църковните общности.

Последният жив участник от осъдените през 1979 година евангелски вярващи Петър Янев, сподели както своите спомени от миналото, така и впечатленията си от дейността на местните църквите след политическите промени. Според него е тревожно да се види как това, за което поколения християни са страдали и очаквали, свободно проповядване на Божието слово в България, сега се заменя със социална дейност.

Даря Уайт (Икономова) представи интересни разсъждения, отчасти базирани на нейната семейна история, за травмите и посттравматичния стрес у хората, семействата и роднините им в преследваните църковни общества. Специализираната помощ, която може да се окаже на хора с тежки последици от грубата намеса на комунистическия режим в личния им живот.

П-р Павел Игнатов сподели как са функционирали нерегистрираните местни евангелски общности и как са устоявали вярващите, гонени от комунистическия режим. Той очерта няколкото исторически периода, през които поведението на нерегистрираните църкви е имало различен характер.

Чрез сформираните по региони дискусионни форуми, организаторите предоставиха платформа, от която да се чуят мнения от различни части на България за отминалото време на тоталитарен режим и натиск. Ветерани и участници в живота на църквата преди промените разказаха своите спомени за действията на властта по онова време, за това, как е упражняван натиск както върху редовите вярващи, така и върху църковните ръководства и пастирите.

За сега единствената ръкоположена за пастир жена в България, п-р Маргарита Тодорова, която в момента служи в Евангелската методистка епископална църква в гр. Севлиево, изнесе доклад на тема: „Ефектът от комунизма върху пасторската работа на протестантските църкви в България.“      

Д-р Вениамин Пеев представи евангелската концепцията за „прошката“ в контекста на „агентурния проблем“ в България. Както в лекцията, така и във въпросите след нея, бяха засегнати, освен богословската интерпретация на процеса на искане и получаване на прошка, така и лични спомени и впечатления от църковната дейност на евангелските църкви. Посочени бяха конкретни имена на пастири и тяхната ангажираност с бившата Държавна сигурност.

Освен ретроспективно насочените изложения, сериозен принос за излизането от травмата на миналото имаха два доклада. Първият представи темата за Божията благодат, разработена от доц. Мариан Стоядинов от богословския факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Другият доклад, в самия край на форума, беше на п-р Момчил Петров, който накратко представи виждането си с какво от миналото трябва да се простим и как да продължим към бъдещето.

Докладите и дискусиите бяха заснети и предстои тяхното публикуване.

Снимка: Стефан Неделчев

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg