Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Да не правим компромис“ е посланието от събора на СЕПЦ

Main Pic
Публикувана: 27.04.2014
Автор:
Прочетена: 4919
Коментари: 0

На 25 и 26 април, в град Сливен, се проведе 21-вия редовен събор на Съюза на Евангелските петдесятни църкви (СЕПЦ). Най-голямата евангелска деноминация в България, в момента се състои от 486 местни църкви, разделени на 33 района, със 137 щатни служители.

От излъчените 274 делегати на местни църкви от страната, присъстваха 250 души. Дневният ред на събора съдържаше задължителните отчети – Отчет на дейността за периода 2010 – 2013 година, представен от председателя на СЕПЦ, п-р Иван Врачев и финансов отчет, представен от главния счетоводител Марин Маринов и председателя на Контролно-ревизионната комисия Юри Стоянов.

Докладът на п-р Врачев съдържаше информация за „извършеното, недовършеното и неизвършеното“. Като едни от сериозните проблеми за периода, председателят определи доктриналните и кадрови проблеми. През отчетния период, пет църкви са се отделили в нова деноминация. Негативен отзвук е предизвикало и наличието на членове на ръководството, в списъка на служители с досиетата за сътрудничество с комунистическата Държавна сигурност. П-р Врачев заяви пред форума: „Бог да прости, на цялото движение за компромисите на бащите ни, за лоялността им към „народната власт“. Искам прошка от вярващите, които са пострадали от тази линия на лоялност. Моля се за прошка за съблазънта и разрушеното доверие. Отправям апел към бъдещите служители и ръководства, да не правят компромис с посвещението си, защото не знаем дали отново няма да има гонение на църквата. Възможно е към нас да има различен натиск. Дали да направим компромис или да останем верни? Може да не дойде комунизъм, но ще дойде друг натиск. Очакваме например натиск за приемането на третия пол, венчаването на хомосексуални двойки и т.н. Нека в такива моменти изберем пътя на страданието. Никога в нашето движение да няма компромис с това, което този свят ни налага.“

Отчети представиха и ръководителите на отделните служения и отдели в деноминацията. В изказванията по докладите имаше както критични бележки и предложения, така и лични впечатления и наставления.

Ключов момент в събора, беше приемането на промени в устава на СЕПЦ, които предоставиха възможност на по-млади пастири да бъдат кандидати за ръководство на деноминацията. За одобрените от Пастирската конференция 25 потенциални кандидати за ръководството, имаше предварително изискани от Комисията по досиетата удостоверения за непринадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

На втория ден се проведоха изборите. Според устава, председателят се избира пряко от делегатите, а изборът на останалите членове на ръководството е в отделно гласуване. На поста председател беше преизбран п-р Иван Врачев. Новото ръководство на СЕПЦ от 10 души, които заедно с председателя ще управляват деноминация за периода 2014-2017 година е:

1. П-р Иван Врачев – председател

2. П-р Румен Борджиев – зам. председател

3. П-р Пламен Ганчев – зам. председател

4. П-р Александър Иванов – секретар

5. П-р Веселин Йотов

6. П-р Пламен Василев

7. П-р Людмил Арсов

8. П-р Трайчо Стефанов

9. П-р Николай Сомов

10. П-р Христо Якимов

11. П-р Пеньо Киришев

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg