Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Честито Рождество Христово!

Main Pic
Публикувана: 24.12.2014
Автор: Георги Гърдев
Прочетена: 3312
Коментари: 0

Рождество Христово е един най-светлите празници за християните. Това е времето, в което Бог подари Сина Си на света, като по този начин започна чудното изкупително дело, което докара мирa на цялото човечество.

Едни от най-интересните за мене герои от Рождествената история са мъдреците дошли от изток. Те са били водени от звезда, което най-вероятно показва, че са били астролози/астрономи (по онова време не е имало разлика между двете). Коя е звездата – не знаем точно, но има няколко теории:

  • Едни казват, че това е специално създадена от Бога звезда за този случай.
  • Други казват, че това е Халеевата комета, но научни изследвания показват, че тя би преминала 8 години преди рождението на Исус, около 11-12г. пр. Хр. (кометата има орбитален период от 75,32 години)
  • Трети казват, че това е било момент, в който планетите Юпитер и Сатурн са били няколко поредни пъти така подредени, че са образували много ярко небесно тяло в 7г. пр. Хр. Интересното за тази теория е, че Юпитер е била смятана от древните за „царската“ планета, а Сатурн е представлявала „евреите“. Заключението на мъдреците е било логично: двете планети се подреждат и следователно – цар на юдеите е бил роден.
  • Други пък, спекулират, че може да е супернова звезда или нещо подобно.

Каква е била тази звезда, не знаем. Била е нещо уникално, понеже стиховете ни казват, че звездата е спряла до мястото, където е бил младенеца. Но, това, което наистина е важно е, че чрез божествено водителство, те са успели да завършат пътуването си, и то успешно понеже са намерили младенеца.

Библията не ни казва колко са били на брой мъдреците, но църковната традиция споменава за трима. Имената им са варирали според църковната традиция, например:

  • Западната църква: Мелхиор (арабски цар), Гаспар (персийски цар) и Валтасар (индийски цар).
  • Сирийската църква:  Ларвандад, Гушнасаф и Хормисдас. Вероятността, тези имена да са Персийски е много по-голяма, но и това е спекулация.
  • Източната църква: Хор, Карсудан и Басанатър
  • Арменската църква  – Кагфа, Бададакхарида и Бададилма

Вижда се, че точно как са им имената не е много ясно, а и не е толкова важно. Това, което прави впечатление е, мястото от където идват. Матей ни казва, че идват от изток (ἀπὸ ἀνατολῶν) или буквално „от изгрева“.

Посоката Изток е много негативна в Библията. При бърза справка с Божието Слово разбираме, че:

  • Адам и Ева – след грехопадението – отидоха на Изток (Битие 3:24)
  • Кайн след като съгреши отиде на Изток (Битие 4:16)
  • Вавилонската кула – народа се пресели на Изток (Битие 11:2)
  • Лот отиде в Содом и Гомор – на Изток (Битие 13:11)
  • Израел бе отведен в плен във Вавилон – на Изток

Защо от изток?

От това става ясно, че според Библията, отиването към изток е било лошо нещо. На изток са били тези, които са съгрешили, които ще съгрешат, и които са наказани. И точно тук се крие уникалността на Рождествената история – от посока, която е позната като проклета, идват такива, които се покланят на Месията. Тези хора са били отхвърлени, езичници, астролози/астрономи, покланящи се на други божества и са били изключени от Божиите обещания.

Какво иска да ни покаже Бог чрез това невероятно нещо? Мисля, че това, не е нещо ново, а е продължение на прекрасната вест на Благовестието, а именно – Бог иска да се примири с теб и мен. Бог е заровил томахавката, подписал е мирният договор между нас и Него. Бог не ни е сърдит! Създателя не ни е ядосан! Напротив, Той ни обича! Обича ни с Божията любов, безусловна.

Нека с тази чудна блага вест, за целият свят да погледнем на връзката си с Бога по по-различен начин. Бог е този, който протяга ръка и иска мир с нас.

Ако се намираш на „изток“ от Бога – ела! Не се бой! Той е дошъл и за теб.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg