Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

1150 г. от покръстването на българите: легенди и действителност

Main Pic
Публикувана: 03.05.2015
Автор: ЕВ
Прочетена: 2635
Коментари: 0

„Трудно е, но не е невъзможно митовете да бъдат преодолявани”, каза проф. Цветков пред „Евангелски вестник” и допълни: „Човек трябва да знае какво е, къде е и за къде е тръгнал. А за да знае тези неща, трябва да отхвърля всякакви митове и изопачавания и да познава историята”.

"Темата за покръстването на българите е изпълнена с много митове”, каза проф. Цветков, изяснявайки един от тях: „Мит, е че преди покръстването при Борис I българите са били напълно чужди на християнството”, каза той и поясни: „Първите контакти на българите с християнството може би трябва да търсим още, когато  те стават съседи с арменците, след като се настаняват някъде по северния склон на Кавказ. Арменците са един от първите народи, ако не и първият, който се покръства.”

Проф. Цветков разказа за българските владетели християни – още от времето преди Велика България на хан Кубрат до владетелите на Дунавска България – Тервел, Пресиян, Борис I, Симеон. За мисията на Кирил и Методий във Великоморавия, а също така и за християнството в българските земи през Средновековието и по време на османското владичество, за борбите на българите за независима национална църква през XIX в. и за времето на Княжество България. Интересен исторически факт е и въпросът и за достъпа на българите до Божието Слово през вековете.

Проф. Пламен Цветков е посветен християнин, известен историк и преподавател в Нов български университет.

Нека си спомним няколко важни факта от нашата история. Кога България преживява своя Златен Век? Солунските братя създават Кирилицата, за да преведат Новия Завет. Да, азбуката ни е подарена с цел спасението на душите ни! Идва ред на масовото покаяние и покръстване на народа ни в Христовата вяра, последвано от благоденствие и разцвет във всички области, за които и днес копнеем. С кое събитие най-много се гордеем като нация? Спасяването на българските евреи. С риск за живота си, шепа православни свещеници са се опълчили на всеобщото безумие, прилагайки на дело Евангелието на Любовта (да не забравяме и доблестта на политика ни Димитър Пешев). Кой е националният ни герой, поради който най-много се гордеем? Всеки знае неговото име. Наричаме го още Дяконът, защото е бил служител в църквата. Вярата му в Отец, Син и Светия Дух е вдъхновила живота и саможертвата му. Кои са народните Будители? Християни, посветили живота си на спасението и просветлението на народа ни.

Нека се опитам да отговоря на онези, които се чудят, защо се влоши толкова много животът в страната ни през последните години: Ние днес жънем плодовете, посети по време на 45 години атеизъм. Жънем плодовете на собствената си корупция, насадена в манталитета и ежедневието на българина и приемана като нещо „нормално“. Жънем плодовете и на ширещия се окултизъм, залял медиите чрез астролози, врачки, баячки, екстрасенси и всякакви подобни омразни на Бога неща, а Той не е за подиграване! Моля се бедствията в страната ми да бъдат обърнати за доброто на народа ми и все повече българи да извикат към Единствения, Който може да ни избави: Богът на Библията! Той е помагал на дедите ни през вековете, с готовност би го направил и за нас днес. Само повярвай!  (из Революцията, от която се нуждаем: Поли Тачева )

На силен растеж се радват преди всичко най-големите религии – християнството и ислямът. През ХХ в. ставаме свидетели на силно изместване на християнството от северната в южната част на света. През 1970 г. 41,3% от всички християни са живели в Африка, Азия и Латинска Америка. До 2020 г. техният дял ще достигне 64,7%. За това развитие има няколко причини.

Това са секуларизацията на бившия християнски Запад, както и отрицателният прираст и застаряването на населението, противопоставени на по-високата раждаемост и оживения мисионерски живот на християните на Юга. В Азия християнството расте (главно чрез покръстване) по-бързо от населението, въпреки че със своя дял от 8,2% (2010 г.) е считано за религиозно малцинство.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg