Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Общо отчетно-изборно събрание на ОЕЦ

Main Pic
Публикувана: 10.05.2015
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3987
Коментари: 1

На 9 май 2015 година, събота, от 10.00 ч. в сградата на Евангелска методистка епископална църква "Д-р Лонг" в гр. София, се проведе редовното Общо отчетно-изборно събрание на сдружение Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ).

Всяка от членуващите в ОЕЦ 12 деноминации, беше представена от петима делегати, които имаха право на глас при гласуването. Асоциираните членове, които са 9 организации, имаха свои гост-представители.

Председателят на ОЕЦ, п-р Николай Неделчев, представи отчет за дейността на организацията през 2014 година. Отчет по финансовите въпроси представи и председателя на Ревизионната комисия. По изнесените доклади се изказаха въпроси и препоръки от делегатите. Приети бяха и промени в устава, които по-скоро редактират и прецизират текста, отколкото да внасят нови принципи на работа.

След общо гласуване бе приет и бюджета на ОЕЦ за 2015 година. Подробни отчети за дейността си през 2014 година представиха Женския и Младежкия отдел на ОЕЦ, както и служенията за основаване на нови църкви и за работа сред лишените от свобода в затворите. 

Съставът на новоизбрания управителен съвет на ОЕЦ:

п-р Николай Неделчев  -  председател  на ОЕЦ
п-р Румен Борджиев -  зам.-председател на ОЕЦ

Членове:
1.  П-р Иван Врачев                             СЕПЦ (Съюз на евангелските петдесятни църкви)
2.  П-р Стойчо Апостолов                   СЕБЦ  (Съюз на евангелските баптистки църкви)
3.  П-р Благовест Николов                 СЕСЦ  (Съюз на евангелските съборни църкви)
4.  П-р Даниел Топалски                    ЕМЕЦ (Евангелска методистка епископална църква)
5.  П-р Венцислав Стойков                ББЦ     (Българска Божия църква)
6.  П-р Людмил Ятански                     БЕЦ "Блага вест" (Българска евангелска църква Бл.вест)
7.  П-р Димитър Димитров                 ХЦ "Сион" (Християнска църква Сион)
8.  П-р Георги Михайлов                     ХЕЦ "Шалом" (Христова евангелска църква Шалом)
9.  П-р Любо Петков                             ХЦ "Месия" (Християнска църква Месия)
10. П-р Николай Василев                  БЦБ (Божия църква в България)
11. П-р Робърт Фейбър                      БСЦ  (Българска свободна църква)
12. П-р Дъглас Едуард Ман                БЦН (Българска църква на Назарянина)

Членове на Ревизионната комисия:
1. Мария Бучкова  - СЕБЦ
2. Петър Господинов Петров - БЕЦ "Блага вест"
3. Лина Атанасова  - ЕМЕЦ

Целите на ОЕЦ са да работи за единството на евангелско-протестантските християни в България, да представлява и защитава интересите на евангелско-протестантската общност, да прогласява становището на членуващите по актуални обществени въпроси и да създава, насърчава и подпомага общи инициативи.

"Очакванията са за издигане на духовния живот на църквите и ОЕЦ. Евангелистите са все по-разпознаваеми в социалните дейности в обществото. Нашата мисия е благовестието. Живеем в общество, в което имаме перфектни богослужения, но сме много слаби в евангелизирането. Желанието ми е да излезем от „гетото“ в което си стоим. Нека да не бъдем само мърморещи критици, а да бъдем проактивни, да бъдем пишещи, творящи."

                                                                                                  п-р Николай Неделчев - председател  на ОЕЦ

Каква е равносметката за изтеклия период? Какви са посоките за развитие?

"Женското служение към ОЕЦ има изградени традиции и обединяващи дейности, които допринасят за единството, опознаването и споделянето на опит, и подкрепа между жените от различните деноминации и църковни общности. В този смисъл то има своето място и уникална роля. Ангажираността на жените, включени във водачеството на църквите или деноминациите, към които принадлежат, обаче е факт, който често води до пренатовареност. В този смисъл ангажиментите към ЖО на ОЕЦ се явяват като още допълнителни задачи и отговорности. Необходимо е да се търси мъдрост и нови подходи за организиране на дейността в ЖО. Отчита се и потребността от време за подкрепа и споделяне между самите жени, включени в активно служение и водачество на църквите и деноминациите. Ангажираността да служиш на другите често заема цялото внимание и не позволява да се отдели време и място за самите жени, ангажирани с водачество. Това поставя необходимостта от извеждане на още един приоритет в работа на ЖО към ОЕЦ, а именно грижа към жените в активно служение. Това ще бъде една от новите посоки за развитие в работата на ЖО през следващия период."

                                                                          Надя Стойкова - председател на ЖО към ОЕЦ през 2014

 

Сподели:
Email Print

Автор: Никола    |    28.06.2015 : 06:46:25

ПОКАЙТЕ СЕ ЛИЦЕМЕРИ-агенти на ДС и поне си прочетете Посланието на Юда и Посланието на Яков,докога ще водите с лицемерие и лъжа,мислите ли че Бог не вижда,забравяте ли колко преминаха в Обещаната земя и колко измряха в пустинята,а всички бяха кръстени в Червено море не вразумявате ли лицемери...

най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg