Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

25 организации искат да се спре легализирането на проституцията у нас

Main Pic
Публикувана: 14.05.2015
Автор:
Прочетена: 1667
Коментари: 0

Двайсет и пет неправителствени организации от 12 града в страната се обединиха да изразят своята загриженост в отворено писмо  до управляващите, във връзка с предприетите действия от депутата Стефан Кенов за изготвяне на проектозакон, който да легализира проституцията у нас.

 

В писмото се казва, че склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права. Организациите са категорични, че легализирането на тази дейност със закон ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.

 

Те дават за пример горчивия опит на страните от Европейския съюз, легализирали проституцията, довел до разрастване на последната и увеличаване на трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца. Разрастването на нелегалната и детската проституция, увеличаване разпространението на болести, предавани по полов път, и на разходите на държавата за лечение на болни от HIV/СПИН, са сред последствията от легализацията, посочени oт организациите.

 

В писмото се изяснява, че узаконяването на проституцията противоречи на редица международни актове, които страната ни е ратифицирала и е поела ангажимента да спазва. 

 

Гражданските организации са категорични, че е цинично да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските жени и деца, подлагани на физическо, сексуално и емоционално насилие от клиенти, сутеньори и трафиканти.

 

Абдикирането на държавата от отговорността и неспособността й да се справи със събирането на данъци и такси от клубовете и практикуващите професията “компаньон/компаньонка” у нас е още едно доказателство, че държавата няма да спечели, се казва още в писмото.

 

Неправителствените организации настояват да получат от управляващите становище, основано на професионално проучване на обществената необходимост и подготвеност за такава легализация, за предприемане необходимите мерки за противопоставяне на легализирането на проституцията и за провеждане на широк обществен дебат.

 

Отвореното писмо е изпратено до президента, министър председателя, председателя на парламента и председателите на парламентарните групи, с копие до медиите.

 

Източник: sva.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg