Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Англиканската общност отлъчи Епископалната църква, заради гей браковете

Main Pic
Публикувана: 14.01.2016
Автор:
Прочетена: 2116
Коментари: 0
Оглавяващите местни и регионални Англикански църкви епископи, на свое заседание са взели решение за отстраняването за срок от три години на Епископалната църква, която е със седалище в САЩ. През този период деноминацията няма право да участва в живота и работата на Англиканското съобщество (англ. The Anglican Communion). Решението е взето на събранието на архиепископите, състояло се на 14 януари 2016 г. в криптата на катедралата в Кентърбъри.
 
"Традиционното учение на църквата, според Писанието, поддържа брака като съюз между един мъж и една жена, които са си верни за цял живот. По-голямата част от събраните тук, отново потвърждаваме това учение," заявяват епископите.
"Последните развития в Епископалната църква свързани с промените в техния устав, отнасящи се за брака, са отклонение от вярата и учението на мнозинството от нашите провинции."
 
Решението гласи, че Епископалната църква не може да представлява Англиканското съобщество в междурелигиозните и вселенски органи или в комисиите за диалог, нито да има представители в Постоянния комитет на Англиканския консултативен съвет, нито да има глас на заседанията на Англиканския консултативен съвет. За разлика от препоръките в доклада на Уиндзор, който призова за "доброволното оттегляне" на Епископалната църква от живота на Съобщността, това решение е наказателна мярка, спрямо американската църква.
 
Предложението също така, изисква от архиепископа на Кентърбъри, да "назначи работна група, за да се поддържа диалога с намерение за възстановяване на връзката и възстановяване на взаимното доверие." Предложението е било прието с мнозинство от две трети.
Срокът от три години, за покаяние и поправление, се дава, поради "зачитане на вътрешното устройство на Епископалната църква". Председателстващият епископ на Епископалната църква няма правомощия да задължи деноминацията да направи промени в своя устав. Това може да бъде направено само от Общото събрание на църквата, което трябва да се състои през 2018 година.
 
В началото на заседанието е имало предложение, заедно с Епископалната църква в САЩ, да се санкционира и Англиканската църква на Канада, но канадския архиепископ Фред Хилц е съобщил, че представляваната от него църква не е възприела във всички свои провинции извършването на ритуали за еднополови бракове.
 
Източник: anglican.ink
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg