Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-трудните места за живеене за християните през 2015 година

Main Pic
Публикувана: 24.01.2016
Автор:
Прочетена: 1920
Коментари: 0
За 14-та поредна година Северна Корея е най-трудното място да бъдеш християнин, според 2016 Open Doors World Watch List, публикуван през януари т.г. от Open Doors - благотворителна организация, предоставяща подкрепа на християните, живеещи под натиск заради вярата си. "Диктаторската параноя" на Северна Корея затвърди нейната челна позиция в годишния списък с 50 държави.
 
При 49-те други държави, включени в списъка, доминиращ и нарастващ източник на натиск върху християните е "ислямският екстремизъм." Това е основния двигател на преследване в останалите страни от Топ 10, а е водещ в 36 от целия списък с 50 страни. Много от тях споделят общ знаменател — самопровъзгласилата се Ислямска държава.
 
"Варварството на Ислямска държава и нейните филиали прехвърли границите, както никога досега — в Либия, Кения, Египет и кулминацията с кланетата в Париж на 13 ноември и в Сан Бернардино в САЩ на 2 декември 2015 г.", пише Бойд-МакМилан, директор на отдела "Стратегически тенденции" към Open Doors, в анализ, придружаващ публикувания списък.
 
Натискът върху християните продължава да расте в Африка — тенденция, която се появява през 2012 г. след разпространението на Арабската пролет в арабския свят. Шестнадесет от 50-те страни в списъка на Open Doors са от Африка, а четиринайсет са от Близкия Изток и Персийския залив.
 
"Ислямският екстремизъм в света днес има два центъра, единият e в Близкия изток, а другия в Субсахарска Африка", коментира Бойд-МакМилан.
 
За първи път Индия е сред Топ 20, като е класирана на 17-то място. "Християнските общности в много деноминации отчитат увеличение на тормоза и насилието през последната година, включително физическо насилие, палежи, оскверняване на църкви и Библии и прекъсване на религиозни служби", казва за Индия Комисията на САЩ по международните религиозни свободи в годишния си доклад за 2015 година. "Според сведенията, местната полиция рядко осигурява защита, отказва да приема жалби, рядко разследва и в няколко случая насърчава християните да скриват своята религиозна принадлежност".
 
Източник: Christianheadlines.com
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg