Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свободна България

Main Pic
Публикувана: 02.03.2016
Автор:
Прочетена: 1983
Коментари: 0

Днес отбелязваме денят на Освобождението на България от османско иго. На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той е предварителен мирен договор между Русия и Османската империя, сложил край на Руско-турската война от 1877-1878 година. Именно със Санстефанския мирен договор, България възкръсва отново на картата на Европа. Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили. Двете български области са обединени със Съединението на България от 1885 г. официално под формата на лична уния, като България получава официално политическата си независимост едва през 1908 г.

Из статията „Революцията, от която се нуждаем

Нека си спомним няколко важни факта от нашата история. Кога България преживява своя Златен Век? Солунските братя създават Кирилицата, за да преведат Новия завет. Да, азбуката ни е подарена с цел спасението на душите ни! Идва ред на масовото покаяние и покръстване на народа ни в Христовата вяра, последвано от благоденствие и разцвет във всички области, за които и днес копнеем. С кое събитие най-много се гордеем като нация? Спасяването на българските евреи. С риск за живота си, шепа православни свещеници са се опълчили на всеобщото безумие, прилагайки на дело Евангелието на Любовта (да не забравяме и доблестта на политика ни Димитър Пешев). Кой е националният ни герой, поради който най-много се гордеем? Всеки знае неговото име. Наричаме го още Дяконът, защото е бил служител в църквата. Вярата му в Отец, Син и Светия Дух е вдъхновила живота и саможертвата му. Кои са народните Будители? Християни, посветили живота си на спасението и просветлението на народа ни. Виждате ли общата „нишка“?

Нека се опитам да отговоря на онези, които се чудят, защо се влоши толкова много животът в страната ни през последните години: Ние днес жънем плодовете, посети по време на 45 години атеизъм. Жънем плодовете на собствената си корупция, насадена в манталитета и ежедневието на българина и приемана като нещо „нормално“. Жънем плодовете и на ширещия се окултизъм, залял медиите чрез астролози, врачки, баячки, екстрасенси и всякакви подобни омразни на Бога неща, а Той не е за подиграване! Моля се бедствията в страната ми да бъдат обърнати за доброто на народа ми и все повече българи да извикат към Единствения, Който може да ни избави: Богът на Библията! Той е помагал на дедите ни през вековете, с готовност би го направил и за нас днес. Само повярвай!

Има надежда, българино! Не се отчайвай! Не се страхувай! Не посягай на живота си! Сметките ти могат да бъдат платени. Децата ти могат да бъдат нахранени. Нищо не ти пречи да се помолиш така, както никога до сега не си го правил. Може би ще се изненадаш колко Чудесен е Господ, колко е практичен и колко бързо откликва на нашите викове за помощ. Нямаш какво да губиш! Помоли Го да постави хляб на трапезата ти и в душата ти. Поискай и ще ти се даде! Все още има и добри хора, които с готовност биха ти помогнали, давайки от залъка си и споделяйки малкото, което имат.

България е прекрасна страна с изключителна природа. Българите сме трудолюбиви, гостоприемни, умни, талантливи, издръжливи, щедри и интелигентни хора с чувство за хумор. Манталитетът може да бъде променен. Нека първо сме достатъчно честни, за да признаем грешките си! Поискаме ли промяната, тя ще се случи. Да, няма да стане нито бързо, нито лесно, но преки пътища към Благополучието няма. Важното е да направим първата стъпка и да не спираме, докато не видим Възродени себе си и Родината си.

Нека отново погледнем към надписа на Народното събрание и се съединим в тази обща кауза: „Заедно срещу злото и в единство за Благоденствието на народа и страната ни!“

Ако със споделеното съм успяла да накарам поне един българин да се замисли за делата си и да вземе решение за ежедневен протест: срещу нередностите, корупцията и злото във всичките му лица, значи си е заслужавало времето и усилията ми. Може би един съвременен Левски би звучал така: „Ако се променя аз, променя се цял народ“. Може би.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg