Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Родена на Благовещение

Main Pic
Публикувана: 24.03.2016
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 3039
Коментари: 0

Интервю с Таня Димова, асистент по фармацевтична химия и мисионер.

Уважаеми читатели, ще започнем малко нестандартно нашето интервю. Със стихотворение на нашата събеседничка, с което тя поздравява всички читателки на сайта ни за днешния празник!


Усмихната, изпълнена с живот!

Усмихната, изпълнена с живот,
пълнота от радост и Божия любов.
Благословена си, Красавице, Принцесо,
Представител достоен на небето!

Носиш правдата на Бога.
Светлина си на света.
Святият Дух да те облива
с благоуханните масла.

Помазана бъди със прясно миро
и даровете на Отца.
Царят да протяга,
жезъла над твоята глава.

Благоволението Му да те води.
Стой в победата, в мира.
БЛАГОДАТ И СИЛА ИМАШ
В ГОСПОДА ХРИСТА!
 (По Естир 5:2)

Самата Таня е също такава царска дъщеря – Христово благоухание. Освен преподавател и изобретател в научната сфера,  тя е и запалена хвалителка, мисионерка, спортистка и с помазание да върши технически дейности – например да конструира шкафове, парници и какво ли още не... Във всеки случай вярваме, че това интервю ще е насърчение не само за жените, които го четат, но и за мъжката част от нашата аудитория.

Честит рожден ден, Таня! Желаем ти да си все така усмихната и да изпълниш докрай Божия план в Господ Исус Христос... Какво означава за теб да си родена на такъв знаменателен празник като Благовещение?

За мен този празник е свързан с думите на архангел Гавраил към Дева Мария: „Здравей, благодатна, Господ е с тебе!“ Той  й съобщи благата вест, че ще роди обещания Изкупител. Обичам да нося добри вести на хората. Щом съм се родила на Благовещение, ще нося Благата вест! Това го разбират и много невярващи! Повечето ми приятелки празнуваме не на 8 март, а на 25 март, който е денят на жената християнка. Винаги има тържество в църквата,  богато е украсено. И аз наистина имам двоен празник... Радвам се, когато мога да послужа на възрастни жени, да им сложа храна, да ги зарадвам, да поговорим.

Ти насърчаваш вярващи и невярващи с Божието Слово от България и различни държави... Къде си имала възможност да благовестваш?

Благовествам с усмивка! Показвам на хората Христовата любов. Пътувала съм в много градове на България, също в много европейски държави. Много пъти съм била в Германия, където съм се занимавала с дипломната ми и докторската ми работа. Например в Германия се запознах във влака с една жена на 64 години Габриела и започнахме да общуваме. Оттогава станахме приятелки и това е вече години наред. Дори от 2009 г. често идва в България за рождения ми ден. Сериозно повярва в Господ Исус Христос, взе и водно кръщение в ЕПЦ 1 на ул. „Бачо Киро“ в София. Много пъти пропътува по 1600 км, за да сме заедно на моя празник! А дъщеря й Стефани също прие Христос. В университета за приложни науки в Кьотен, който е в Източна Германия, също много хора жадно са ме питали за християнството, тъй като те дълго време са били под комунизъм и малко знаят.  

Спомням си за екскурзията в Турция, обикаляхме руините на Ефеската, Смирненската, Пергамската и Лаодикийската църква. Много от хората в групата имаха въпроси за християнството. Обяснявах им откъде е дошъл знакът на рибата като християнски символ. Имах възможност да им говоря за Господ Исус Христос, за Святия Дух... Когато бях в Украйна, ми направи впечатление нещо интересно. В рейса, с който пътувахме, много мъже си сваляха шапките, когато минавахме покрай всеки параклис. Разбрах, че това е от почит към Господа...

Когато си била в чужбина, винаги си имала много добро приемане...

Почти всеки път съм отивала по чуден начин в чужбина за моите специализации или мисионерски пътувания, благодаря на Бога! Първия път беше в Австрия, тогава намерих парите за пътуването в една книга в Столичната библиотека. Някой вярващ ги беше оставил, личеше си и от другите оставени неща. За Германия спечелих две стипендии за научна работа - 4 и 6 месеца. Така имах възможност да благовествам на много хора, с които се сприятелих. После участвах на панаира във Франкфурт за нови открития в науката. Там представих моята работа – фотокатализатор за пречистване на вода. Цялата слава е на Господ Исус Христос!


През 2015 г. си била поканена в Хайделберг в Института за изследване на рака. Твоят професор е посветен християнин, с когото сте се запознали по интересен начин и той те е завел на хваление 24/7...

Преди това професор Мартин Бергер  направи научна презентация в нашия Медицински Университет във Варна, от която бях силно впечатлена. Когато ме покани в Хайделберг, имаше докторанти от цял свят. Той ме заведе и в неговата църква в този град. Там имаше хваление и поклонение 24/7 – 24 часа една седмица непрекъснато хваление и молитва – за Германия и града, който е с най-малка престъпност в цялата страна заради молитвите на ходатаите, за Израел и за гонената църква. Общинската управа разрешава вярващите християни от различни църкви  да се събират тази седмица в една църква.  В целия град са разлепени плакати и се раздават покани, за да могат да дойдат и чужденци, и невярващи хора. Имаше католици, евангелисти, представители на различни деноминации. На всеки час и половина хвалителите се сменяха. Имаше хваление на различни езици, аз пях на български, немски и англиийски, хвалих Господа и на небесни езици... Когато бях в тази църква, между 4-5 часа сутринта нямаше кой да застъпи и тогава се включих. Участвах в хвалението още от вечерта, останах до сутринта, бе много благословено. Няма празно в Давидовата скиния! Момчето, което пееше преди мен, получи проблеми с гласа, но се помолихме заедно и аз продължих.

Решихме да правим такъв фестивал на Давидовата скиния и във Варна, но затова трябва още подготовка. Желанието ни е да не е само там, но и в много градове на България!

Когато бяхме с проф. Бергер в Германия, той ме заведе и в Евангелската петдесятна църква, която посещава. Там заедно със съпругата на пастора се молихме за един мъж и една  жена. Мъжът бе изгубил желание за живот, но след молитвата и двамата получиха нова радост в Господа!

Освен всичко, което споменахме дотук, ти обичаш да се занимаваш и със сложни технически дейности. Разбрах, че пак идва от желанието ти да помагаш на другите...

В тази връзка имам два любими стиха от Словото – да бъдем поправители на развалините (Исая 58:12)  и да запълваме нуждите на светиите (2 Кор. 9:12). Навсякъде има потребности на хората. Святият Дух в нас е като творчески работник - според Притчи 8 глава. Моля се Той да твори чрез мен и така правя неща, които никога не съм правила. Например мебели – проектирам ги, поръчвам дървения материал и сама ги сглобявам или с помощта с приятели.  Имам познания в електротехниката и мога да поставям инсталации. Обичам  предизвикателствата, в които аз по човешки не съм способна да се справя и разчитам изцяло на Господа. Той се прославя в моята немощ. Последно правихме с приятели оранжерия 25 квадратни метра. С едно момче правихме  плевня – изливахме бетонови колони, поставихме дървената част, измазахме с цимент.

Наистина Святият Дух е творчески работник! Той ти дава сили и за спорта, нали? Печелила си много състезания по дълги и планински бягания.

Имам цяла торба с медали и това е пак за слава на Бога! Например имаше Пробег на приятелството - от Кьотен до Люксенбург, щафетно бягане, всеки трябваше да тича няколко пъти по 6 км. Едно от моите бягания с падна през нощта. Имам медал от Кьотен 10 км градско бягане. Участвах в полумаратон “Тетевенски върхове“ в суграшица, кал, дъжд, мъгла, тогава се класирах на 4 място и получих награда. През цялото време се молех, защото беше опасно и много състезатели отпаднаха поради наранявания. Веднъж състезание 3 километра на стадиона в Национална спортна академия в София, хора от трибуните викаха: „Бягай, усмивке!“ Винаги се моля, докато бягам и разчитам на сила от Господа, защото има много по-добри от мен. Но винаги искам с последния си финален спринт да Го прославя! Така всички се изпълват с особена радост.

Благодаря за свидетелствата – вярвам, ще се насърчат много читатели. Имаме още едно пожелание - Царят на царете да протяга жезъла на благоволението си към теб, както към Естир... А ти с кой стих ще поздравиш читателите?

Бягахме с известния атлет Стан Котрел, който е пробягал много държави за слава на Господа – Пробег на приятелството. Негов и мой любим стих е от Филипяни 4:13: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепя!“

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg