Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Barnevernet върна децата на семейство Боднариу

Main Pic
Публикувана: 06.06.2016
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 5529
Коментари: 0

Норвежката служба за закрила на детето (Barnevernet) е била принудена да върне всичките пет деца на семейство Боднариу.

Както Евангелски вестник писа в края на миналата година, семейство Боднариу, румънски софтуерен инженер, женен за норвежка и живеещи в Норвегия, преди 7 месеца загуби своите деца. След спречкване в училищен автобус, 9 годишната дъщеря на семейството изказва опасения, че ако в семейството и разберат за простъпката й, ще бъде наказана. От проведеният от учителите разпит става ясно, че се е случвало децата да бъдат пляскани, нещо, което законите забраняват в Норвегия, както впрочем и в България.

Училището сезира Barnevernet и всичките 5 деца, в това число и бебе на няколко месеца са отвлечени от дома на семейството. Последвалото щателно разследване сред съседи, семейни лекари, роднини и приближени на семейството не потвърждават физическо насилие спрямо децата, но затова пък се оказва, че децата са „религиозно индоктринирани“ в християнската вяра на родителите си. Службите Barnevernet настаняват децата в различни приемни семейства и започват процедура по отнемане на родителските права на г-н и г-жа Боднариу. На родителите е позволено да виждат децата си за часове веднъж месечно, като трябва да пътуват стотици километри до различните места, където са приемните семейства.

Противно на настояването на Barnevernet, семейство Боднариу започва активна защита. С помощта на християнската си общност е мобилизирана международна подкрепа за спасяването на децата. Освен в родната на бащата Румъния, митинги се провеждат в над 50 града в света, като освен румънските имигрантски общности, в събитията се включват и много местни, потресени от безпардонните действия на норвежките власти. Румънското правителство подкрепя семейство Боднариу срещу произвола, на който е подложено.

Преди месец беше депозирана подписка на стотици преподаватели по право от световни университети и депутати в Европейския парламент. Тази подписка е изпратена до премиера на Норвегия и вероятно това натежава на везните за свикване на специален Общински борд, който отменя решението на Barnevernet и след 4 дневно изслушване на адвокатите на страните постановява връщането на децата у дома им.

Междувременно, покрай активността на международни адвокати по случая Боднариу, стана ясно, че в 5 милионна Норвегия всяка година службите Barnevernet извеждат от семействата им около 10 000 деца, като тази бройка устойчиво нараства. За сравнение, българската криза с децата без семейства се дължи на около 2 000 на година изоставени или извеждани от семействата им деца.

Няколко извода от случая Боднариу:

1. В една страна, за която сме свикнали да мислим като свободна и процъфтяваща, съществува огромно, ужасяващо зло, напълно съпоставимо с практиките на тоталитарните режими. Дори ми изглежда по-безобидно съветската власт от 70-те години на миналия век да вкара в психиатрия дисидент на зряла възраст, отколкото да бъдат отвлечени 5 невръстни деца от любящото им семейство.

2. Очевидно хората, определящи се като „либерали“, „демократи“ и „мултикултуралисти“ могат да бъдат също толкова самозабравили се и жестоки, когато се сдобият с безконтролна власт, колкото изповядващите не дотам толерантни идеологии. Явно има една склонност в човешката природа към тоталитаризъм и безпардонност, която не се лекува с повече власт на институциите, а само с ограничаване на обхвата на публичната власт. Ако иска да съхрани своята нормалност, обществото трябва да приеме, че не може и не бива всичко да бъде контролирано и регламентирано. В противен случай се отварят „вратите на ада“.

3. Съхраняването на националните държави е от огромна важност за запазването на реалните човешки права. В общност като Европейския съюз (макар Норвегия да не е член на ЕС) националните правителства действат като противотежест на склонността към тоталитаризъм в другите страни от общността или в централата в Брюксел.

4. Все още болшинството хора имат ясни ориентири за нормално и извратено и когато имаме шокиращи случаи, като този със семейство Боднариу, хората са в състояние да притиснат и най-безпардонни служби като Barnevernet.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg