Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Днес отбелязваме 131 години от Съединението на България

Main Pic
Публикувана: 05.09.2016
Автор:
Прочетена: 1856
Коментари: 0

Честит празник!

На 6 септември всички българи отбелязваме Съединението на България.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение".


През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.


На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.
След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.


Днес по повод отбелязването на Съединението на България общинските музеи ще работят безплатно.Ще бъде осигурен вход свободен в Музея за история на София, музея под базиликата "Света София", Галерия "Васка Емануилова", парк-музей "Врана" и Зоологическата градина. Целта е на празника гражданите и гости на града имат възможност да се запознаят с културно-историческото наследство на София.

В Пловдив на 6-ти септември от 10:30 ч. с вход свободен ще работи само Регионалният исторически музей. В 19:30 ч. ще бъде открита новата изложба „Пловдив по пътя към модерния свят", която е посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в. Останалите музеи в града - Етнографски, Природонаучен и Археологически, също ще работят, но срещу редовна входна такса. Днес музеите в Пловдив са затворени за посетители.

Рекорден брой гости от цялата страна посреща Велико Търново през празничните и почивни дни. И тази година много наши сънародници избраха на посрещнат 131-годишнина от Съединението на България в града на Асеневци. В четирите почивни дни всички музеи и църкви във Велико Търново и етнографското селище Арбанаси са отворени за посетителите. На връх шести септември в чест на празника за всички гости ще има безплатно излъчване на емблематичния спектакъл "Звук и Светлина" на историческия хълм Царевец.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg