Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обединението е ключът към промяната

Main Pic
Публикувана: 11.06.2017
Автор:
Прочетена: 2474
Коментари: 0

Уважаеми читатели,

Предлагаме ви част от една интересна статия в авторитетното американско списание “Christianity today”- ”Християнството днес“. Заглавието е „Благословени са адвокатите“ от Тимоти Морган. Статията дава поглед в глобален мащаб – представя християни адвокати от Китай, Уганда, както и на президента на „Адвокати Европа“ българина Лъчезар Попов, председател на организацията „Международни адвокати“ в САЩ / организация в над 110 страни /. Поздравяваме адвокат Попов, който е наш добър приятел и съмишленик, за тази привилегия, която отдава дължимото на Божието дело в нашата Родина. Нека Господ Исус Христос го благославя и води в отговорната му работа! Преди две години публикувахме обширно интервю с него послучай 20-годишния юбилей на Института за принципите на правото, чийто основател и председател е той. Тук ви предлагаме част от статията, която е посветена на неговата дейност.

Преди четвърт век, българинът Лъчезар Попов станал новороден християнин.

Поколения от неговото семейство били посветени на източното православие. Съпругата му повярвала преди него като той забелязал, че тя се е променила към по-добро. Не минало много време и Попов също предал живота си на Исус.

Това се случило малко преди падането на Берлинската стена през 1989 г. Адвокат Попов се насочил към защитата на човешките права заради новооткритата си връзка с Христос. След промяна на комунистическата Конституция в България, Попов разбрал, че евангелските църкви имали трудност с правителството при регистрация на паствата си и придобиването на собствена земя за открито извършване на дейност.

“Святият Дух призоваваше последователите си на различни мисии,” казва Попов. “Хората като мен, експерти в техните области – адвокати, лекари, инженери, хора, завършили висше образование – са бяха присъединили към църквата.”

Попов започнал нови дискусии с управляващите относно върховенството на закона. Това било времето, в което България се обърнала към Запада, търсейки отговори. “Правителството беше отворено,” каза той. “Върховенството на закона не съществуваше. Искахме да си сътрудничим със Запада.”

До 1994 г. Попов вече знае за Международни Адвокати (МА) и се присъеднява като първия международен адвокат в тази мрежа. “Имам призванието да защитавам пастори,” казва той.

Основава институти за Върховенството на закона първо в България, а след това и в други части на Източна Европа. Днес той работи в Западна Европа, а неотдавна е консултирал създаването на Институт за принципите на правото в Индонезия, страната с най-многобройното мюсюлманско население в света.

Попов твърди, че в днешно време са възникнали нови проблеми с религиозната свобода в България и християните адвокати застават редом с пасторите за разрешаването им. Някои местни власти се противопоставят на излъчването на филма “Исус”, докато други отказват разрешение на църквите да използват офис-сгради за поклонение.

“Едно от най-големите предизвикателства е в обединението с цел разбиране на особеностите,” допълва Попов. “Ние идваме с любов, без да натрапваме виждането си на местните общества.”

В служението на членовете на МА, християните адвокати от тази мрежа показват впечатляващи резултати. Те са помогнали на 1000 мисионери с проблеми с визите и на 8000 бежанци с юридически проблеми.

Статията е публикувана в списание Christianity Today, юни 2017 г., стр. 58.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg