Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Хиляди честваха в НДК 500 години Реформация

Main Pic
Публикувана: 30.10.2017
Автор: Влади Райчинов
Прочетена: 2931
Коментари: 0

Повече от три хиляди души се събраха в Националния дворец на културата на 29 октомври 2017 г. Зала 1 стана домакин на тържествено честване и отбелязване на 500 години Реформация под егидата на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ). Събитието бе организирано със съдействието на Столична община, НСРОБ, Студио 865 и Фондация "Риджуейс България".

На 31 октомври 1517 г. Мартин Лутер (1483-1546 г.) заковава на вратата на катедралния храм "Вси светии" във Витенберг списък с 95 тезисa. С този акт на протест против много от небиблейските учения, навлезли през вековете в Западната църква, той поставя началото на Реформацията - движение, целящо да върне вярванията и практиките в християнството в истината на Божието слово. Така започва третият клон в християнството – протестанството. По своята същност то не е ново като доктрина, а изгражда духовните си принципи изцяло върху учението на Христос и Неговото благовестие.

Събранието започна с приветствие и молитва от председателя на Обединени евангелски църкви п-р Румен Борджиев.

Специален поздрав от името на Дирекция по вероизповеданията прочете д-р Жасмина Донкова. Приветствени думи произнесе председателят на Националния съвет на религиозните общности в България проф. Рупен Крикорян. Беше излъчен документалният филм "500 години Реформация", създаден специално за събитието от Студио 865. Д-р Даниел Топалски изнесе лекция на тема „Петте принципа на Реформацията”, а проф. Паруш Парушев представи съвместно изследване заедно с гл. ас. Таня Петрова, озаглавено „Протестантството в България и българските земи”. Водещ на събитието беше п-р Теодор Опренов.

В началото на честването специален концерт изнесе Общоевангелският хор и оркестър с диригент Пол Риджуей. Солово изпълнение на песента "Благодаря" поднесе Нели Андреева. Събранието завърши с изпълнения на София госпъл хор с ръководител Гергана Балевска.

Отбелязването на годишнината през октомври и ноември 2017 г. е съпроводено също така с редица научни конференции, концерти с класическа и съвременна музика, съвместни чествания на евангелски църкви по градове, изложби с фотографии и информация за историята на протестантството, издаване на студии, научни трудове и специална книга, посветена на юбилея.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg