Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За Арета Франклин, музиката и евангелското наследство

Main Pic
Публикувана: 16.08.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2805
Коментари: 0

Музиката е езикът на душата, която всеки може да почувства, дори и да не я разбира. Още на първите страници на Библията четем, че Бог даде дарби на определени хора, за да създават музикални инструменти и да свирят. Музиката и пеенето бяха и са основен елемент в християнското богослужение. Те са и в основата на поклонението, за което четем както в Стария, така и в Новия Завет.

Арета Франклин е сред личностите, които заслужават всички възможни комплименти и възхвала заради музикалната ѝ дарба, вокални качества и творчески постижения в областта на музикалното изкуство. Достигнала е професионални висоти, за които мнозина надарени музиканти могат само да мечтаят. Наричана е сензационна, фантастична, изключителна и недостижима. И с пълно право. За това говорят множеството ѝ награди, както и звездата ѝ в Залата на славата на рокендрола. Тя е първата жена, удостоена с тази чест. Освен това е сред изпълнителите с най-много издадени и продадени албуми, в 75 милиона копия. Носител е на 18 награди "Грами". През 2005 година е наградена с Президентския медал на свободата - най-високата награда за един американски гражданин.

Арета е родена и израснала в семейството на баптисткия пастир и борец за граждански права,  Кларънс Франклин, близък съратник на друг баптистки пастир със световна известност, д-р Мартин Лутър Кинг. Освен проповядването и двамата обикалят Съединените щати с надеждата да помогнат на чернокожите си братя да постигнат равноправие. Кариерата на Арета започва в църквата на баща ѝ, New Bethel Baptist Church, където тя пее и свири до осемнадесетгодишна възраст, след което решава да се пробва в популярната музика, защото ѝ обещават сензационна кариера.

Професионалните ѝ постижения наистина са забележителни за сметка на личния ѝ живот, който минава през тежки изпитания. Баща ѝ е застрелян, пътуванията заради концерти са безконечни, непрекъснато се бори с излишните килограми, преживява автомобилна катастрофа, бракът ѝ страда и се проваля, не успява да устои на изкушенията на алкохола.

Въпреки всичките ѝ спадове бащата на Арета продължава да твърди до самия край, че Арета си остава изпълнител на госпъл музика и никой не може да ѝ отнеме вярата, както и нейните евангелски корени, които са в основата на нейната музикална кариера. Известното списание Rolling Stone я нарича "най-великата певица на всички времена, сила от небето и дар от Бога."

Преди часове Арета Франклин отмина във вечността на възраст 76 години след борба с рака, продължила 7 години. Пред репортери семейството ѝ е заявило, че няма думи, за да опише скръбта си за загубата на матриарха на дома. Със сигурност милиони нейни почитатели винаги ще се възхищават на таланта и вокалните ѝ качества.

Докато е траела болестта през последните години Арета многократно е заявявала, че е благодарна на Бога за това време, защото има нужда да навакса с молитвите. Няколко от албумите ѝ носят заглавията "Песни на вяра", "Удивителна благодат", "Един Господ, една вяра, едно кръщение". 

Пастирът на църквата, която Арета Франклин е посещавала, е споделил следното: "Животът ѝ премина във възвестяване на евангелската истина чрез песен за насърчение на Божия народ."

Авторските песни на Арета Франклин са израз на душевната ѝ борба, която е молитва и изповед едновременно. Вярата неизменно е свързана с надежата, а тя устоява до края.

Източник: Christian Headlines

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg