Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато младите хора си струват инвестицията

Main Pic
Публикувана: 19.09.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2234
Коментари: 0
Уважаеми читатели, предлагаме на Вашето внимание интервюто с Катя Райчинова, служител от  "Young Life Bulgaria", която ни запознава с работата на организацията, за да бъдем съпричастни и да се молим с по-голямо разбиране за младите хора в България. Те имат огромна нужда от Христос в живота си, за да бъдат наистина успешни и удовлетворени.
 
ЕВ: Кое ви накара да започнете "Young Life"?
 
Катя Райчинова: "Young Life" започва съществуването си още в началото на 30 -те години на 20 век в щата Тексас, САЩ. Загрижени за юношите в своя град, които не проявяват интерес към вярата в Христос и църковния живот, няколко човека от градчето Гейнсвил започват движение, което цели да представи благовестието пред младите хора по достъпен и интересен за тях начин. След като изпробва различни подходи, Джим Рейбърн установава, че най-ефективният начин за споделяне на благата вест с юношите в града, е събиране в дома на едно от децата под формата на клуб. Клубът включва пеене на любими песни, забавен скеч и кратка история от живота на Исус Христос. Рейбърн вярва, че всеки тийнейджър трябва да има възможността да чуе посланието за спасителното дело на Христос, и сам да реши как да откликне на тези вест. 
 
EB: Каква е мисията на "Young Life" и кое ви помага да устоявате толкова години?
 
Катя Райчинова: Мисията на "Young Life" е да инвестира в личността и развитието на тийнейджъри, които още не познават Христос. Мисля, че успехът на "Young Life" през годините се дължи на няколко неща: На първо място ще спомена готовността на наставниците, които работят с младежите, да прекарват време с юношите “на тяхна територия”, т.е. правейки заедно онези неща, който младежите харесват и ценят. Подходът на "Young Life" е благовестие чрез изграждане взаимоотношения на доверие, приятелство и ученичество. На второ място бих поставила съобразяването с характеристиките на възрастта на подрастващите. В тази възраст младежите обичат приключенията, забавленията и смеха. Клубовете и лагерите, които организираме, дават на тийнейджърите възможност да се забавляват, да намират приятели, да бъдат изслушвани и разбира се, да чуят какво Христос е направил за тях. Не на последно място, "Young Life" залага на ученичеството. Младежите, които повярват, биват изграждани и насърчавани на свой ред да станат лидери и наставници на други младежи, и по този начин да инвестират в поколението, идващо след тях. 
 
ЕВ: Моля, разкажете на нашите читатели за Вашите лагери. Какви са темите, които разглеждате?
 
Катя Райчинова: На лагерите на "Young Life" каним предимно нови деца, които не посещават църковно общество. Това са младежи, с които обаче предварително са започнати и изградени взаимоотношения от нашите лидери. Всеки лидер отговаря за 7—9 деца и прекарва целия ден с тях. Заедно играят игри, заедно минават препятствия, хранят се на една маса и заедно обсъждат поставените теми. Лагерът е времето, в което тийнейджърите се забавляват, завързват приятелства, участват в групи за дискусия, а вечер слушат кратки размисли върху 6 основни теми: “Сътворението”, “Исус Христос”, “Грехът”, “Кръстът”, “Възкресението”, “От тук накъде”. Всяка година темите оставят същите, сменят се само говорителите. 
 
Тази година имах честта и удоволствието да бъда говорител на лагера. Видях че децата си задават въпросите за смисъла на живота, за греха и празнотота в сърцето. Макар и да не са повярвали, те съзнават, че в тях има празнота, която трябва да бъде запълнена. Струва ми се, че сме свикнали  да гледаме на днешните тийнейджъри като на разглезени, безотговорни, пристрастени към технологиите хлапета. Сякаш пропускаме да доловим колко самотни, уплашени, объркани и наранени са, колко много се нуждаят от приемане, подкрепа и насърчение точно в този период от развитието си. 
 
ЕВ: Лагерите крият предизвикателства. Разкажете как се справяте с тях.
 
Катя Райчинова: Лагерите с деца определено крият доста предизвикателства. Едно от тях е свързано със забраната за ползване на телефони по време на лагера. Искаме младежите да прекарват пълноценно време заедно, грижим се денят им да е зает с интересни и полезни занимания. Имат само по 20 мин. на ден за ползване на телефон, за да се обадят у дома. Това понякога поражда недоволство, но се стараем да запълваме времето им с вълнуващи и стойностни занимания, така че да не усещат липсата от виртуално общуване. 
 
Справяме се преди всичко с много молитва, добра организация, предварителна подготовка и разбира се с Божията благодат. В тази връзка, бихме били изключително благодарни, ако вашите читатели на подкрепят в молитва. Вярваме, че тя е ключът към успеха на всяко богоугодно начинание. Всеки, който желае да получва нашето молитвено писмо може да се свърже с мен на имейл: ylbalkans@gmail.com. 
 
ЕВ: Работата на "Young Life" не се ограничава само до лагерите. Моля, разкажете за другите Ви инициативи.
 
Катя Райчинова: Освен лагерите в България "Young Life" има служение сред невярващи студенти, работа с деца в неравностойно положение, клубове по интереси, библейско изучаване за наскоро повярвали младежи, работа по благотворителни проекти. 
 
Накрая споделяме личното послание на Тони Рипли, директор на "Young Life Bulgaria": 
Нашите служители и доброволци работиха здраво, за да достигнат до децата на България! Повече от 200 деца от Албания, Македония и България посетиха едноседмичен летен лагер (2 пъти повече от миналата година). Ако включим и другите лагери, сме споделили и разисквали Благата вест с повече от 300 младежи на възраст 12-22 г. Наблюдаваме отблизо как историята на Христос променя живота им. Всичко това е благодарение на хилядите часове, прекарани в молитва, любов, сълзи, отхвърляне от страна на децата и приемането, с което ние ги обгръщаме, независимо от техните решения. Стотици души ни подкрепят финансово от целия свят и благодарение на тяхната жертва, ние виждаме как Христовата любов променя посоката, по която поемат младежите, общностите и народите им. 
 
Ние вярваме в това, което вършим. Развълнувани сме да го направим отново през 2018-19г., но засега ви моля да отпразнувате с нас Божията добрина, Божието водителство и Неговата любов, които ни поддържат и вдъхновяват да показваме любовта си към другите. 
 
Моля Ви, подкрепете ни в молитва за повече страхотни лидери и доброволци на "Young Life", които да достигнат до децата на България и през тази учебна година!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg