Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Антисемитизмът и непростимият грях

Main Pic
Публикувана: 01.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1560
Коментари: 0

Само преди броени дни светът отново стана свидетел на престъпление, основано на етническа омраза. Невинни хора загинаха по време на богослужение, докато са били събрани, за да се покланят на Бога в град, известен със своята толерантност към различните религии и етноси.

Вярващи от цял свят изпратиха своето съчувствие и подкрепа. Християните, които са верни на библейските истини, се молят застъпнически за семействата на загиналите в синагогата в Питсбърг, Съединени щати, с надеждата Бог да ги утешава.

Антисемитизмът отново надига глава, което поражда несигурност не само у евреите, живеещи в Европа и Аамерика, но и буди безпокойство у християните. Чувствата са по-ярко изразени особено у онези от нас, които са достатъчно възрастни, за да познават историята от не толкова далечното минало и геноцида срещу евреите.

Християните, които следват модела на техния Спасител, Господ Исус Христос, са насърчавани да се молят за своите врагове и онези, които им струват зло. В конкретния случай, от тях се очаква да се молят за спасението на стрелеца, Робърт Бауърс, който хладнокръвно е отнел живота на 11 невинни души, защото е бил движен от своята омраза и непоносимост към евреите.

Излишно е да коментираме, че антисемитизмът е грозен, ужасен, неприемлив и аморален, но подобни деяния, които стават в края на 2018 година, повдигат въпроса за антисемитизма като грях.

Когато се изповядва за греха си в Псалм 51, Давид признава пред Бога, че е съгрешил преди всичко срещу Твореца, защото Той е направил всички хора по Своя образ и подобие, а цар Давид беше виновен за убийството на Урия.

Когато се касае за престъпление, извършвано съзнателно и в което се постоянства без покаяние, можем да говорим за непростим грях. С други думи, ако човек продължава да отхвърля Светия Дух, който е авторът на изобличението, тогава той остава без надежда.

В тази връзка антисемитизмът е целенасочено  движение или идеология, основана на омраза, която има своите активни проявления под формата на атентати и масови убийства, продиктувани от греха на презрението към народа, който Бог е избрал в Своята суверенна воля.

Като християни ние ще продължаваме да се молим за душата на масовия убиец от Питсбърг, защото докато той е жив, за него има време за покаяние и поправление. В същото време обаче не трябва да забравяме да се молим за Божия народ, както и за мира в Ерусалим, и в Израел. Имаме директни наставления за това, както в Стария, така и в Новия Завет.

Боже, имай милост!

Господи, смили се!

Източник: Christianity Today

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg