Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Призив от Петдесятната европейска общност до българските държавници

Main Pic
Публикувана: 16.11.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2570
Коментари: 0

                                                                                                                                                                                                                                                                           Брюксел, 11 ноември 2018

До г-н  Бойко Борисов

Министър - председател на Република България

Бул. "Дундуков", 1, София, България

 

Уважаеми г-н Министър-председател на България,

ПЕО е европейска организация, в която участват 60 различни петдесятни деноминации и движения от цяла Европа със седалище в Брюксел, Белгия и сме международна, неправителствена организация.

Получихме сигнали от три български християнски деноминации, членове на нашата общност, а именно СЕПЦ (400 местни църкви), ОБЦ (200 местни църкви) и ББЦ (150 местни църкви), които съставляват 60% от всички евангелски църкви в България. Те са обезпокоени от новия законопроект, който българският парламент възнамерява да приеме, заплашващ религиозните права и свободи на църквите, деноминациите и религиозните институции в Република България. 

Ние сме дълбоко загрижени за предложените промени в Закона за вероизповеданията, които нарушават Европейската конвенция за човешки права и ще ограничат свободата на религията в България.

Разбираме, че с новия проектозакон държавата възнамерява да наложи ограничения над сградите и местата, които се използват за религиозни цели. Следователно сгради, които не са предназначени за църковни, ще бъдат затваряни. Новият проектозакон предвижда църковните служители да имат богословско образование, получено единствено в България. Промените изискват наличието на 300 души, за да може една религиозна общност да получи законен статут.

Право да отварят религиозни училища, с право да образоват съответните духовни служители, се очаква да имат само представителите на православната църква и мюсюлманското вероизповедание. Въпросният законопроект налага тежки ограничения на чужденците, които биха искали да служат в България. Всички те ще трябва да бъдат съпровождани от български свещенослужител. Рестрикции се предвиждат и за даренията, които чуждите граждани биха искали да внасят, защото те ще трябва да бъдат одобрявани от Дирекцията по вероизповеданията.

Предложеният законопроект противоречи на Европейската конвенция за човешките права и подронва устоите на свободните и демократични общества, които са в основата на Европейския съюз.

Драги господине,

С това писмо любезно Ви молим да вземете предвид нашата загриженост с оглед на споменатия проектозакон, който ще ограничи правата и свободите на вярващите в България. Призоваваме българският парламент да спре всеки законопроект, който би застрашил основните човешки права на свобода на съвестта, убежденията, религията, словото и събиранията.

Като европейска християнска организация ние възнамеряваме да алармираме съответните институции, част от Европейския парламент, Европейската комисия, както и съответните европейски представителства за предложените промени в Закона за вероизповеданията, които ще нарушат свободата на вярата в Република България.

Освен това любезно Ви молим да се срещнете с представители на ПЕО, за да дискутирате с тях предложените промени в Закона за вероизповеданията. Очакваме своевременен отговор на това наше писмо.

Предварително Ви благодарим, че ще вземете предвид нашите искания.

С уважение:

Rev. Pelle Hommark, Председател на ПЕО

 

Копие от писмото е изпратено и до Цвета Караянчева, Председател на Народното събрание и Румен Радев, Президент на Република България.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg