Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Законът за вероизповеданията, новият законопроект и още нещо

Main Pic
Публикувана: 18.11.2018
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 3447
Коментари: 0
Изобщо не споделям бодрия тон, че Законът за вероизповеданията е коригиран в работни групи.
  1.  Всеки закон има определена философия. В тези промени също имаше ясна философия. И тази философия е отрицание на базовите свободи в нашата конституция и изобщо в Западния свят - свобода на съвестта (убежденията), свобода на сдружаването, свобода на събранията.
  2. Протестантите имат най-малък проблем с условието за 300 или 3 000 души по ЕГН за регистриране на вероизповедание. Ние сме кооперативни хора, някак си ще се разберем как да я караме и как да минимализираме щетите.
  3. Много по-голям проблем имат други вероизповедания. Например има ли 3 000 дъновисти, или 3 000 будисти, или 3 000 кришнари в България? А колко от тях са готови да се институционализират, като предоставят своето ЕГН, за да послужат за спасяване на регистрацията си от заличаване?
  4. Най-лицемерният аргумент е, че никъде в Европа няма над 100 вероизповедания. А защо в България са над 100, драги умни държавници? Защо толкова общности се принудиха да се регистрират като вероизповедания? Защото с отмяната на чл. 133 А от закона за лицата и семействата забранихте религиозна дейност на юридически лица, които не са регистрирани по Закона за вероизповеданията. Да, в Европа няма толкова вероизповедания. В Унгария знам например, че са 32. Но навсякъде, една общност може да се регистрира като юридическо лице с нестопанска цел, да наеме зала, да открие сметка и да функционира. В България? Не може, задължително е да си вероизповедание. Е тогава как няма да има над 100 вероизповедания, а?! 
  5. Промените в закона са регрес спрямо тоталитарния закон за вероизповеданията от 1949 година, който е приет след погрома над протестантите и преди погрома над католиците и убийството на епископ Босилков през 1953 година. Според тоталитарния закон никъде няма минимален изискван брой хора за регистрация на вероизповедание.
Е, сега гениите от ГЕРБ и ДПС го въведоха. Занимавал съм се с история на вероизповеданията в България. При османското владичество Високата порта няма изискване за минимален брой. В Царство България никога не е имало изискване за минимален брой (там изобщо няма и регистриране на вероизповедания, вероизповеданията са законни ex lege по силата на свободите в Търновската конституция).
 
В комунистическа България не е имало изискване за минимален брой хора, нужни за регистриране на вероизповедание. Новият законопроект е уникален принос в българското законодателство на настоящото Народно събрание - за срам на сободна България и за да създаде работа на съда в Страсбург.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg