Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Хиляди в защита на правото, свободно да изявяваме вярата си

Main Pic
Публикувана: 24.11.2018
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 3050
Коментари: 0

В неделя, 25 ноември, площад "Народно събрание" отново беше пълен. Събраха се не просто ентусиасти, които нямат работа и не знаят как да прекарват свободното си време. Навън в студа бяха излезли млади и възрастни, имаше и усмихнати деца, които развяваха националния трибагреник. Човек можеше да види плакати с надписи "Свoбода за вярата в България!", "Депутати, не ставайте за резил!", "Спрете законопроекта за вероизповеданията", "Бог да пази България!" и др.

Този път на известния площад имаше евангелски вярващи от цялата страна, с различен цвят на кожата, сякаш за да убедят българските държавници, че ограниченията, които се опитват да налагат, са безумни и е време да сверят своите часовници или просто да обърнат календара на правилната дата. 

Множеството  беше трудно изброимо, но по време на шествието се беше разпростряло от площад "Народно събрание" чак до Президентството или с други думи, разстояние от поне 900 метра. На трибуната отпред, както и друг път се бяха изправили известни духовни служители, в това число и адвокат Димитър Спилков, подготвил изчерпателна Декларация, която утре ще бъде внесена в Народното събрание на Република България, от името на всички присъствали на Националния митинг.

Водещ на форума беше п-р Анатоли Еленков, ректор на ВЕБИ, който припомни на събралите се християни, че ако Божият народ се смири, Гсспод е обещал да чуе и да отговори. П-р Еленков напомни, че вярващите са се събрали за трета поредна неделя на площада, за да изискват пълно оттегляне на законопроекта и няма да търпят отстъпки или компромиси, докато свободата им е потъпквана или отнемана.

П-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ вдъхновено заяви, че евангелските християни няма да се уморят да пледират за техните базисни права и няма да се откажат да ги отстояват, колкото и време да им отнеме. Той даде няколко библейски примери, коментирайки, че самият Исус не би могъл да проповядва в България, ако бъде приет въпросният законопроект. П-р Борджиев припомни, че наближава Рождество Христово - времето за подаръци. Той прикани българските държавници да се подготвят с подаръци към българските граждани, защото им дължат спазване на Конституцията на Република България. На свой ред той призова участниците в митинга да се молят за всички управници.

П-р Иван Хазърбасанов, Християнски център София - един от основните организатори на протеста, обяви, че християните не ще допуснат в Закона за вероизповеданията да остане и една дума, която да ограничава свободата на словото, изповедта и събиранията. Той обяви, че евангелските вярващи няма да се откажат от вярата си в Христос и ако е необходимо ще провеждат богослуженията си на площада. П-р Хазърбасанов беше категоричен, че когато законите се творят със страх от Бога, това гарантира по-добро бъдеще за страната ни. Той спомена, че когато Господ е в сърцата, тогава България може да се радва на дълготрайно дългоденствие. В заключение п-р Хазърбасанов обяви, че християните са излезли навън, за  да кажат на политиците, че не са заспали и няма да мълчат, а ще защитават правото на всеки да вярва.

П-р Влади Райчинов, заместник - председател на ОЕЦ припомни случая с арестувания наскоро руски пастир Леонид Поворов и изрази увереност, че подобно беззаконие няма да бъде допуснато в България. Той спомена, че евангелските християни са съвестни граждани, които плащат данъци и се трудят честно и държавата няма право да се меси в делата на църквата. П-р Райчинов беше категоричен, че  е недопустимо ограничаване на човешките свободи да се допуска в страна, която е член на Европейския съюз и заяви, че ако правата ни не бъдат спазвани, ще ги търсим по съответния ред. Заместник - преседателят на ОЕЦ заяви, че евангелските вярващи, излезли на шествието днес, се затъпват за правото на вероизповедание на абсолютно всички граждани в България, не само на протестантите. П-р Райчинов припомни, че вярващите са загрижени за спазване на техните основни права - на слово, събиране и изповед. Той спомена, че след 4 месеца се навършват 70 години от пастирския процес и той самият не би искал да живее в страна, която с въпросния законопроект е на път да се върне в мрачното тоталитарно време.

П-р Данаил Танев, църква "Дав", Сливен спомена, че митингът има за цел гласът на вярващите да бъде чут и че управляващите са отговорни пред народа и пред закона. Тяхното задължение е да работят за народа, а не против него. П-р Танев подчерта, че с въпросния законопроект властимащите не изпълняват своето задължение към народа, а ограничават ненужно техните права. Той заяви, че не можем да бъдем заблуждавани с нелепи аргументи и призова управляващите да не ни връщат в периода на комунизма. П-р Танев припомни, че Евангелската църква е единствената институция, която реално се грижи за интеграцията на ромското население в страната, защото след като станат християни ромите оставят престъпния живот. Следователно протестантите имат принос, практичен за държавата в много области от живота.

П-р Калоян Курдуманов, църква "Вдъхновение"  изрази смесени чувства. Той спомена, че е тъжен, защото след 30 години демокрация не би трябвало християните да са по площадите отново, за да да се борят за права и е нелепо една общност да бъде в неравностойно положение спрямо другите. Той сподели и добрите си чувства, свързани със събуждането на евангелските християни, които са готови да се борят за правата си. Той коментира, че "ние сме граждани с права и ще го отстояваме. Ако медиите мълчат, нещата няма да спрат дотук. Цинизмът е недопустим. Ние обичаме истината и няма да мълчим. Няма да търпим на българите да се внушава, че религията е лошо нещо, а вярващите са опасни хора."

Адвокат Димитър Спилков прочете резюме на Декларацията, която в понеделник ще бъде внесена в Народното събрание от името на всички присъстващи на митинга. Той изказа дълбоко възмущение от противоконституционните, рестриктивни и дискриминационни текстове на законопроекта за измение   и допълнение на Закона за вероизповеданията, тъй като нарушава редица основни човешки права и конституционни принципи.

Аадвокат Спилков заяви, че Законопроектът е по-тоталитарен и от комунистическия Закон за изповеданията от 1949 г. Той изрази недоумение от внасянето на такъв законопроект след почти 30 години от падането на Живковия режим. Адв. Спилков поясни на присъстващите, че законопроектът цели да урегулира една от най-деликатните материи – тази,  свързана с вярата на човека и нейното изразяване, без предварително да е подложен на широко и задълбочено обществено обсъждане – най-вече с представители и експерти от религиозни институции. Той спомена, че, ако законопроектът бъде приет като закон, не само че народните представители ще си навлекат справедливия гняв и неодобрение на много българи, които искат да практикуват вярата си мирно и свободно, но и ще станат за  срам  пред  целия  свят,  и  ще  създадат  работа  на  Конституционния  съд  или  на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
 
П-р Еленков изрази благодарност към всички юристи в това число на адв. Грета Ганева, адв. Лъчезар Попов, адв. д-р Виктор Костов и адв. Спилков за тяхната неуморна работа. Той припомни, че работата на Комисията не е окончателна и ние настояваме за изтегляне на законопроекта преди второ четене.

Пастир Татеос Нигохосян, Евангелска петдесятна църква "Вяра" прочете текст от 1 Тимотей 2:1-4 и поведе присъстващите в "молитва за спасение". Той отправи апел към онези, които никога не са се молили, като ги увери, че който призове името на Господа, ще бъде спасен. Чуваха се бодри гласове, защото участниците в шествието бяха наясно, че всички имат нужда от молитва, а спасението е не просто моментно решение, а процес, който трае цял живот. И кой да се покайва, ако не вярващите, които знаят, че не са безгрешни, но и че Бог винаги ги слуша. П-р Татеос увери онези, които са произнесли молитвата, че, ако те са били искрени с Бога, Той на свой ред ще бъде искрен с тях и ще им отговори. Последва молитва за всички хора в България, които да познаят Исус Христос, единственият истинен Бог. П-р Татеос отправи и молитва за българските управници.

П-р Гроздан Стоевски, църква "Света Троица" изрази благодарност за единството  на вярващите и за благословението, на което се радват пастирите през последните седмици, защото имат възможност да се събират по-често за обща молитва. Той припомни мисълта на св. Августин: "Във важните неща - единство. В маловажните - свобода. Във всичко - любов". След това п-р Стоевски поведе присъстващите в Господнята молитва, след което призова Божията помощ за отваряне врати за благовестието и за разпознаване на евангелските църкви, и тяхната роля в българското общество.

П-р Борис Петров, църква "Живот в Божието царство" изрази вяра, че когато сме утеснение, Бог ни чува и ни извежда. Той заяви, че като християни имаме увереност, че Бог чува молитвата на праведния и ще даде избавление. Той се помоли за оттегляне на законопроекта, благоденствие за България, разум и мъдрост за политиците.

П-р Филип Рашев, Божия църква, беше категоричен, че Бог ще чуе вярващите и молитвата ще получи отговор. Той ирази увереност, че Исус Христос е Господ над всичко и всички. България е земя на Исус Христос и като християни, ние трябва да сме благодарни за победата, която Той ни е обещал.

Венета и Гордън Мерк от Пазарджик отправиха емоционален призив към участниците в митинга. Гордън, който е от Швейцария, говори на отличен български език, казвайки, че обича България и припомни две от най-важните неща в българската история - свободата и вярата, като помоли да ги съхраним завинаги. Гордън заяви, че всички участваме в процеса на съединението, а именно то прави силата. Венета заяви, че заедно можем да успеем и в единство трябва да отстояваме своята свобода. Тя се помоли Бог да ни даде сила да го направим правилно, като благослави правителството с мъдрост и достойнство, споменавайки, че християните са инструмент за възраждане на българския народ, така че да бъде пример за всички държави.

П-р Веселин Йотов, Петдесятна църква, Хасково отправи молитва за онези, които се борят с тероризма. Той заяви, че работи с хора от ислямския свят, сред които има и бивши терористи. Спомена, че познава и такива, които са приели християнството и по тази причина са били убити за вярата си. П-р Йотов се помоли за армията, жандармерията, полицията и всички, които имат досег до бежанци, с нечисти намерения, като призова Бога да им помогне да спрат злото. П-р Йотов се помоли и за управниците, да имат мъдрост, страната да бъде опазена от всяко дело на лукавия.

П-р Лазар Ганчев, Лом беше на площада за трета поредна неделя. Той припомни, че България е християнска държава и именно Божието слово е повлияло на ценностите на българина. П-р Ганчев открито заяви, че терористи се опитват да влязат в гетата и да пробият там с влиянието си. Той информира присъстващите, че от 1908 година в ромската общност в Лом има евангелски църкви. П-р Ганчев призна, че ромските пастири не са толкова образовани, но те се изправят на амвона и уверено апелират за промяна от Божия страна. Той изрази увереност, че при повярвалите роми радикален ислям няма да пробие, защото Господ е там. Той апелира към българските управници да помогнат на църквата, защото тя е божествен инструмент, който да променя ромите.

След принесените молитви участниците в шествието поеха на молитвена обиколка от площад "Народно събрание" до бившия партиен дом и обратно. Софийските улици за поредна неделя бяха огласени от евангелски песни, искрени молитви и възгласи за свобода на вярата. Пред сградата на президентството п-р Иван Врачев, председател на СЕПЦ в България произнесе застъпническа молитва за президента и за всички български държавници, като изрази увереност, че Бог благоволява в тази молитва, защото Божието слово ни наставлява да се молим за нашите управници.

В края на шествието п-р Татеос Нигохосян  изрази надежда, че законопроектът ще бъде отменен и в следващата неделя  вярващите ще имат повод да се съберат на благодарствен митинг, в който да благодарят на Бога за победата, която е извоювал за тях.
 
П-р Иван Хазърбасанов  призова за последна молитва, на колене, напомняйки, че където двама и трима са събрани, там е и възкръсналият Исус Христос. Вярващите коленичиха на площад "Народно събрание", като заедно произнесоха молитвата "Отче наш...", с увереност, че Бог чува молитвите им, защото е близо до всички, които с истина Го призовават. 
 
Утре заместник - председателят на ОЕЦ, п-р Владимир Райчинов ще внесе в Народното събрание Декларацията, подписана от участниците в Националния митинг-шествие.
 
Евангелски вестник благодари на Българска християнска медия за възможността да станем съпричастни на Националния митинг посредством тяхното онлайн излъчване. Можете допълнително да гледате видео материала тук и тук.
 
Автор на снимката: Влади Райчинов
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg