Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рождество в преследваната църква!

Main Pic
Публикувана: 24.12.2018
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1417
Коментари: 0
На това Рождество ангелският хор ( Лука 2:13) пее в град Чънду (11 млн. жители), провинция Съчуан, Китай.
След като на 10 декември бяха арестувани лидерът на евангелската църква „Ранен дъжд“ п-р Уанг и съпругата му заедно с 80 вярващи, останалата на свобода част от църквата продължават да се събират и тези дни бяха арестувани нови 60 вярващи.
 
Християните са единодушни, че са подготвени за гонението и по думите им „пеем в милиционерските камиони и автобуси, сякаш ни водят не към затвора, а към хълма Сион“. Гонението се разрази заради отказа на нелегалната църква в Китай да се подчини на рестриктивните изисквания на новия закон за вероизповеданията, който изисква да се свалят кръстовете от сградите на църквите, да бъдат сертифицирани проповедниците и текстовете на проповедите, да се монтират камери, които да излъчват от църковните сгради, включително снабдени с функции за лицево разпознаване.
 
Стотици домашни църкви (наричат се домашни, защото не са регистрирани, по правило това са големи събрания, които се събират в зали под наем или частна собственост на християни) отказаха да се подчинят на изискванията и оттогава властите нанасят насочени удари върху съпротивляващи се общности. Самият пастир Уанг каза преди ареста си: „Що се отнася до вярата, тези нови наредби са несправедливи; Що се отнася до Конституцията, те са незаконни; Що се отнася до политиката, те са глупави. Възнамерявам мирно да отхвърля легитимността и изпълнението на този регламент.“
 
Тази година Звездата от изток (Матей 2:2) се е устремила към Иран, където десетки християни от нелегални църкви са арестувани в навечерието на Рождество, а срещу християнски водачи като Юсуф Надархани се водят дела, заради които са държани с години в затвора без присъда.
 
Буквално хиляди християни в страните от Близкия изток и Азия всеки ден избират трудния път на позора и тормоза, защото намират укора за Христа за по-ценен от богатствата на този свят.
 
Рождество е празник на Божията щедрост. Ние не знаем на коя дата се е родил Исус, но мисля, че Бог няма нищо против заради раждането на Исус да празнува целият свят. Рождествената история обаче е повече от този празничен дух, който обхваща цялата земя покрай празника, повече от времето за семейна обич и нежност, което е така скъпоценно и безспорно добро. Бих казал, че Рождество е и отвъд разочарованието, чувството за неудовлетворение и самота, което често съпътства хората, покрай празничния сезон
 
В Рождествената история има изумителна благодат. И мисля, че и тази година самият Витлеем е сред християните в Китай, Иран, Виетнам и на още десетки места, които са ранявани, затваряни и убивани заради Родения. За тях се пее в ангелската песен „мир между човеците, всред които е Божието благоволение“.
 
Честито Рождество Христово! Някъде това означава наистина много.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg