Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Филм за реформатора Цвингли - хит в Швейцария

Main Pic
Публикувана: 05.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1559
Коментари: 0
Само за две седмици повече от сто хиляди зрители са гледали новия игрален филм, посветен на известния реформатор Улрих Цвингли. В кината в цяла Швейцария филмът жъне категоричен успех.
 
Режисиран от Стефан Хаупт, драмата разказва историята на великия реформатор, роден в района на Тогенбург, който учи в Базел и Виена, и в крайна сметка се превръща в лидер на Реформацията в Цюрих. 
 
Според швейцарски новинарски сайт, „Цвингли“ е вторият най-гледан филм в швейцарските кина особено през втората седмица на прожекциите. Във филма е обърнато специално внимание на авторитета на Библията и нейната определяща роля за вярата и поведението на християнина. Филмът разказва за споровете, които Улрих Цвингли е водил с епископа на Констанс. Коментирана е и темата за борбата за справедливост, водена от Цвингли в полза на бедните и отхвърлените от обществото.
 
Фразата „За Бога, направи нещо смело!“, използвана от Цвингли е определяща за филма, както се вижда и от трейлъра.  Неуспехите на реформатора, в това число и конфликта, който е имал с анабатистите, също са показани във филма. Най-голямата роля в сценария, чийто автор е Саймън Шмит, е поверена на Максимилиан Симонишчек, известен от филма „Божествен орден“. Двучасовата филмова продукция първоначално е записана на швейцарски немски език.
 
Улрих Цвингли е един от ключовите реформатори в Централна Европа. Той е съвременник на Мартин Лутер, известният немски реформатор. Само десетилетия по-късно, Джон Келвин става ключовата фигура на Реформацията в друг швейцарски кантон, Женева.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg