Четвъртък, 17.06.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Но даже ако пострадате за правдата, блажени сте; а "от тяхното заплашване не се бойте, нито се смущавайте"." 1 Петър 3:14

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози, работещи в Израел, с нови библейски доказателства

Main Pic
Публикувана: 16.02.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1730
Коментари: 0
Д-р Стриплинг е археолог, директор на Асоциацията за библейски изследвания (ABR), християнска организация, която обединява библейските изследвания и археологията с цел взаимния напредък и на двете дисциплини. Той е дълбоко вярващ човек, убеден, че науката и Библията са напълно съвместими. Последните му проучвания включват откриване на старозаветния град Гай, в Израел, известен от разказите на Библията, свързани с евреите и завладяването на Обещаната земя. Последните му находки, за които ви информирахме, бяха свързани с  откриването на Сило, свещено място за древните евреи.
 
Според книгата на Исус Навиев, глави 7 и 8, град Гай е превзет от Израел едва при втория им военен опит. Първоначално еврейската войска претърпява неуспех, дължащ се на греха, извършен от Ахан, описан в началото на глава 7. Това води до деморализираща загуба. Впоследствие вторият план за завоюване на град Гай включва засада, което завършва със завладяването на града. Царят на Гай е заловен и обесен на дърво. След това град Гай е напълно опожарен.
 
Тъй като мястото играе важна роля в историята на Израел, библейски учени и археолози винаги са били силно заинтересовани от намирането на град Гай. Въз основа на повърхностното проучване, проведено в региона през 1924 година, известният археолог В. Олбрайт заключава, че мястото Ет-Тел, 10 мили северно от Ерусалим, съответства на библейския град Гай. След разкопките, направени в периода 1933-1935 година, археологът Джудит Крос, която прави разкопки там, заключава, че селото е построено върху останки от Ранната бронзова епоха. До наши дни на мястото многократно са правени проучвания.
 
Д-р Стриплинг ръководи разкопките в периода  2013-2017 година. Той обяснява, че за да докаже своята теория, доказателствата, които има, трябва да отговарят на определени критерии. Библейската история описва засада, извършена от израелските войски, които се крият на запад от града, наблизо, но извън обсега на противника.
 
Д-р Стриплинг вярва, че израелските войски са се крили във Вади Шебан, на място, на запад от Гай. За да провери правдоподобността на тази теория, трима членове от екипа правят експеримент и натоварени с раници, притичват до мястото, пристигайки точно за пет минути. Д-р Стриплинг отбелязва, че в Ет Тел няма такова място на запад, където войските на Израел можели да се скрият в засада, което означава, че Ет Тел не е реалното местоположение на град Гай от древността.
 
Д-р Стриплинг разказва, че е прекарал 14 години в разкопки при тежки условия на труд, без течаща вода или бани.Той споделя: "Ние постоянно имахме трудности от различен характер. Но не се отказахме и свършихме отлична работа по разкопките. И да се надяваме, че трудната работа си струваше."
 
 Д-р Стриплинг в момента се подготвя да публикува своите заключения, представяйки това, което той описва като "убедителни доказателства" за конкретния случай. Д-р Стриплинг говори с голямо уважение за археолозите, с които е работил в Израел, но вярва, че има необоснована антипатия към библейските археолози в областта.
 
"Дори и да оспорваш историческата надеждност на Библията, с която не си съгласен или отричаш, не можеш да отречеш стотиците случаи на синхрон между археологическите данни и библейския текст". Д-р Скот Стриплинг е оптимист за бъдещето.
 
"Има шепа вярващи сред съвременните археолози и се надяваме да мотивираме за работа новото поколение библейски археолози в близко бъдеще", заключава д-р Стриплинг.  
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg