Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вандализъм в църкви в Етиопия

Main Pic
Публикувана: 05.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1001
Коментари: 0

Според информация на Morning Star News, 10 църкви в Етиопия са станали жертва на вандализъм от страна на разгневено множество мюсюлмани. В резултат на проявеното от тях насилие, една църква е изцяло унищожена, а имуществото на други 9 е изнесено извън сградите и изгорено.

С възгласи "Аллах е велик!" голяма група мюсюлмани от Халаба Кулито, град в южната част на Етиопия, набелязали като мишена 10 църкви от 8 различни деноминации. Групата се състояла от мюсюлмани от различни възрасти, които се организирали да нападнат и унищожат сградите на християните в града, защото дочули лъжлива информация, че джамия в съседния град била опожарена.

Само седмица преди това, в Халаба Кулито, който е град, с предимно мюсюлманско население, се провела конференция на мюсюлмани екстремисти, които най-вероятно са проповядвали и пропагандирали насилие и терор срещу християните, живеещи в града.

Според данни на очевидци вандалите очевидно са действали по инструкции, които имали за цел да разрушат сградите и унищожат имуществото на християните, без да ги убиват.

Една от атакуваните църкви, Meserete Cristos Church, само преди седмица била мишена на подобна атака, а християните в нея били предмет на непрестанни заплахи и риск за живота си.

Християните, чиито църкви са оцелели, са на мнение, че техните сгради са пощадени, защото в близост до тях има сгради на живеещи в тях мюсюлмани, така че вандалите не са искали да рискуват да съсипят имущество на свои съмишленици.

Според данни на Morning Star News, при всички прояви на вандализъм, е имало представители на местната полиция, но те не са предприели нищо, за да защитят правата на християните или пък да опазят тяхната собственост.

Въпросните 10 църкви, които са станали жертва на вандализъм наброяват общо 9 900 членове. Някои от тях също са претърпели наранявания, но за радост няма загинали. Унищожени са Библии, песнарки, музикални инструменти и мебели. Въпреки проявите на насилие, вярващите възнамеряват отново да се съберат на богослужение следващата неделя.

Източник: Morning Star News

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg