Понеделник, 27.03.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

С една благодатна майка на Благовещение

Main Pic
Публикувана: 25.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2866
Коментари: 0
Уважаеми читатели, Благовещение е! Празник на жените, на майките. Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една млада дама, чието име ще намерите в Библията. Името ѝ означава "благодатна".
Ето как я описва съпругът ѝ, Мартин Райчинов: "Йоана е жена. Като всяка жена и като всяко Божие творение, тя не подлежи на описание, на категоризация, на класификация. Тя е всичко, което човек не очаква и всичко, което не може да си представи. Защото е Божие творение и Христово дете. А Господ е съвършен творец, Който никога не греши. И Христос възпитава съвършено." 
 
Евангелски вестник: Скъпа Йоана, ти си млада, успяла и щастлива християнка. Има ли рецепта за подобно явление?
 
Йоана Райчинова: Щастието и успехът са две неща, които всеки ден „творим“ наново с Божията помощ. Моята рецепта се състои в това изцяло да се доверим, че всичко е в Неговия контрол. Онова, което зависи от нас, е да бъдем най-добрата възможна версия на себе си. После всичко се случва някак естествено.
 
Евангелски вестник: Имаше ли списък с изисквания, когато се молеше за бъдещия ти съпруг и трябва ли всяка млада дама да има такъв? И все пак, има ли задължителни условия?
 
Йоана Райчинова: Специалист съм по съставянето на списъци, но точно в този случай не считах за нужно да го правя. Вярвах, че трябва да извървя определен път преди да съм готова да се изкача на следващото ниво, на което вече ръка за ръка да продължа със своя житейски партньор. При всеки този път е различен, изпълнен с конкретни предизвикателства, уроци и поуки. Истината е, че Бог винаги надхвърля очакванията ни и ни направлява към най-доброто за самите нас, стига да съумеем да притихнем, да приглушим егото си и да чуем гласа Му. Така стори и когато ме срещна със съпруга ми. Няма да спра да Му благодаря за него.
 
Евангелски вестник: Библията нарича жената „помощник на мъжа“. Би ли изтъкнала положителните и отрицателните страни на това определение, ако има отрицателни, разбира се? 
 
Йоана Райчинова: Действителността в нашето семейство е, че колкото аз съм помощник на мъжа си, толкова и той е такъв за мен и децата. Убедена съм, че това е Божията промисъл за всяко едно семейство. Осъзнавам обаче, че не винаги се случва така. Тук е моментът да споделя, че се чувствам безкрайно благословена с мъжа до себе си. И в най-смелите си мечти не съм си представяла толкова добър съпруг за мен и баща за децата ни.  
 
Евангелски вестник: Какво се случва с любовта между съпрузите, когато се появят децата?
 
Йоана Райчинова: Засилва се, става все по-мощна и по-истинска, ако не позволим на битовите детайли да се превърнат в нещо повече, от това което са, разбира се. Децата имат нужда да стават свидетели на тази любов между родителите си. Тя им дава сигурност. Да, често се случва да не остава достатъчно време на съпрузите да са насаме, но ако успяват да запазят връзката помежду си неприкосновена, рано или късно отново ще намерят това време. А дотогава любовта може да расте и в присъствието на децата. Дори тяхното благоденствие и щастие я подсилва.   
 
Евангелски вестник: Какво е усещането, когато откриваш черти от съпруга ти у твоите деца?
 
Йоана Райчинова: Вече виждам негови черти и у двете ни деца и е страшно забавно. Усещането е на задоволство, макар и да не ми е най-привлекателна идеята синът ни да скача от високи огради например ☺, но пък се смея със сълзи, когато дъщеря ни неочаквано направи съвсем уместна шега.
 
Евангелски вестник: Има съвременни млади християни, които оставят децата си сами да избират дали да вярват в Бога или не. Каква е твоята позиция?
 
Йоана Райчинова: Със съпруга ми се стараем още отрано да показваме на децата си какво означава вярата за нас. Със сигурност не бихме им налагали нещо, но по-скоро няма да спираме да им споделяме истината, в която ние самите сме уверени. Имат правото да изберат сами и искрено се надяваме на най-доброто за тях.
 
Евангелски вестник:  Днес е Благовещение, празник, който много християнки припознават като свой вместо Международния ден на жената, 8 март. Какво би посъветвала младите съпруги и майки, които са и професионалисти. Как се постига баланс?
 
Йоана Райчинова: Бих споделила какво работи за мен във вечното търсене на силно желания баланс. А именно, да опознавам себе си максимално добре, за да знам какви са вътрешните ми потребности, по какъв начин се уча най-добре, как да напредвам и как да съм оптимално ефективна. Когато имаме нужните познания, се вземат по-информирани и адекватни решения за съответните етапи от живота ни на тази земя с взор във вечността. 
 
Например аз винаги съм знаела, че не искам да съм само съпруга и майка. Да, това са две много важни направления в житейския ми път и винаги са били с приоритет. Да се развивам професионално обаче - не остава назад в класацията. В момента съм в процес на частична преквалификация и признавам, че предизвикателството е голямо за мен. Още повече за съпруга и децата ми, на които се налага да получават малко по-малко от присъствието и вниманието ми отколкото досега. Но сме взели това решение заедно, знаейки че е за кратко и че дългосрочният ефект ще бъде възнаграждаващ за всички ни.
 
Благодарна съм на Бога, че до себе си имам съпруг, който ме подкрепя и ми помага в това мое решение да се развивам и да бъда все по-щастлива с професионалното си израстване. Благодарна съм също, че имам майка, която допринася много и жертва от личното си време, за да мога аз да вървя напред. Честит празник, мамо! Благодаря ти!
 
На снимката по-горе: Адриян, Мартин, Ария и Йоана Райчинови
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg