Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Романтиката и лъжите на съвременната култура

Main Pic
Публикувана: 26.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1446
Коментари: 0
Живеем в култура, която постоянно говори за любов, похот, секс и романтика.  Когато включите телевизора, когато се разхождате из мола или погледнете билборда, вие сте непрекъснато атакувани. Самата Библия често говори за Божията загриженост за нашата чистота, защото сме заобиколени от хора с различни принципи. За разлика от Светите писания, днешната културата е движена от собствена перспектива, която има за цел да изврати и опорочи красивия Божий дар на любовта. Ще изброим 10 от доминиращите лъжи на съвремието относно любовта, секса и романтиката.
  1. "Любовта е равнозначна на похотта." Картината на "истинската" любов, която съвременната култура рисува пред нас, не е нищо повече от евтина моментна снимка, рекламираща похот. Гледайте някой съвременен сапунен сериал и бързо ще се убедите, че масовата култура свързва любовта със секса преди брака. Любовта не е непоколебима, вярна и вечна. Тя е егоистична, непостоянна и подхранвана главно от похот.
  2. "Романтиката е вседостатъчна." Романтичната любов е превърната в идол, който измества Бог, като източник на най-дълбоко удовлетворение. Културата се опитва да ни убеди, че връзките ни правят значими, а хората, в които се влюбваме, са нашите спасители. Но хората са грешни и неспособни да задоволят нашия копнеж за смисъл, цел и приемане. Романтиката няма силата да спасява.
  3. "Ограниченията са проява на легализъм". За съвременното общество, чистотата и въздържанието преди брака се считат за ретроградни и нямат нищо общо с модерността. Ние сме модерни. Ние сме освободени. Това означава, че ограниченията са старомодни. Легализмът няма място в любовта. Хората, които твърдят тези неща, не осъзнават, че границите всъщност са израз на любов. Съществуват граници за защита. Границите съществуват, така че чистотата в човешките взаимоотношения да може да процъфтява. Границите са за наше добро.
  4. "Следвай сърцето си." Може би никоя лъжа не е толкова повсеместна или деструктивна като тази. Казват ни: Ако се чувстваш добре, направи го. Рискувай, рискувай! Живей за момента! Докато правите каквото искате, ще бъдете щастливи. Със сигурност пророк Еремия не би се съгласил: "Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае?" (Еремия 17:9).
  5. "Сексът няма никакви последствия." Може да отдадете тялото и ума си изцяло на друг човек и да си тръгнете, сякаш никога не се е случвало. Това е тънка лъжа, изтъкана в много от разказите на съвременната култура (филми, шоу програми, книги). И все пак сексът е акт, който Бог е създал за един мъж и една жена в свещените граници на заветната брачна връзка. Двама стават една плът, физически съюз, който представлява емоционално и духовно единство. Въпреки лъжите на днешната култура, сексът има дългосрочни последствия, емоционални, духовни и физически.
  6. "Сменяйте партньорите безкрай." Съвременното общество  препоръчва на тийнейджърите да ходят по срещи и да сменят "гаджета", докато открият "правилния човек". Така че подрастващи юноши сменят партньори и имат сексуални връзки безкрай. Обаче Библията е категорична, че безразборният секс преди брака не е пътят към истинската романтика.
  7. "Несемейните са нещастни." Днешната култура казва, че ако не сте обвързани, трябва задължително да си потърсите партньор. И разбира се, всеки иска да се ожени. Това е кулминацията, моментът, в който достигаш съвършенство. Тази лъжа се прокрадва и в църквата. Бракът е идеализиран, а значимостта на онези, които остават несемейни и служат на Бога, е омаловажена. Апостол Павел има съвет и за този случай: "А на неженените и вдовиците казвам: Добро е за тях, ако си останат такива, какъвто съм и аз." (1 Кор. 7:8). 
  8. "Родителите не трябва да се месят в любовния ви живот." Днес младите хора считат за недопустимо родителите им да ги държат отговорни, да разговарят с тях за любов и секс или да поставят ограничения и насоки по темата. И все пак това е точно моделът на Писанията. Родителите обучават децата си да се стремят към здравословни взаимоотношения. Културата ви кара да се срамувате от намесата на родителите  в любовния ви живот. Бог би искал да приемете тяхната грижа с благодарност.
  9. "Библията не говори за романтична любов." Културата разглежда нормите на Библията по отношение на любовта, секса и брака като репресивни и тиранични. Тя твърди, че това са остарели взаимоотношения, нямащи място в съвременния свят. Какъв трагичен извод.  Библията говори за всяка област от живота и особено за любовта. Прочетете книгите Притчи, Песен на песните, Рут, 1 и 2 Тимотей, 1 Коринтяни, Ефесяните. Прочетете цялата Библия и ще намерите принципи и наставления за божествена любов и взаимоотношения на обич. Не позволявайте на културата да ви внушава друго.
  10. "Вие сте създадени за любов." Звучи добре, нали? Ние сме създадени с цел да обичаме другите. Вероятно звучи добре, защото има някаква истина. Бог ни е създал със способност и желание да обичаме другите. Но преди всичко Той ни създаде, за да обичаме Него. Ние сме сътворени първо за Бога. Дълбоката и безусловна, вечна любов, за която копнеят сърцата ни, се намира само в Него.
    Не вярвайте на лъжите на съвременната култура!
Източник: Crosswalk
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg