Неделя, 09.05.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина." Откровение 21:4

OnLine
RSS Facebook Twitter

Куба не допуска евангелски водачи да участват в международна конференция

Main Pic
Публикувана: 19.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 598
Коментари: 0

Евангелските лидери Моисес де Прада и Алида Леон са спрени от емиграционните служители на кубинското правителство в неделя, 14 юли на международното летище "Хосе Марти" в Хавана, когато те се опитват да се качат на самолет, за да присъстват на конференция за религиозна свобода в Съединените щати.

Прада е президент на евангелската деноминация "Асамблеи на Бога" в Куба, а Леон оглавява кубинската Евангелска лига. Това са първата и четвъртата по големина Евангелски деноминации в Карибската страна. И двете деноминации способстват за създаването на новия Алианс на кубинските евангелски църкви (AIEC, на испански език), независим орган, образуван, за да се превърне в алтернатива на Официалния съвет на църквите в Куба.

Алиансът започна през юни да "защитава библейските ценности" според основополагащия документ, приет от Алианса. В отговор на единството на евангелските църкви, Metropolitan Comminity Church и Съвета на кубинските църкви, които са в тясна връзка с правителството, атакуват евангелските църкви, като ги наричат "фундаменталистки" и "консервативни". 

Комунистическият режим на Куба реагира на единството на евангелската църква. Леон и Прада са поканени на второто издание на Международна конференция за религиозната свобода, организирана от правителството на САЩ във Вашингтон. Пречките пред участието в това събитие, организирани за групи на гражданското общество, са "ясно свързани със създаването на AIEC и 16-те петиции до държавата, отправени от евангелските църкви, направени по време на последната конституционна реформа", заявява анонимна църква до местния вестник "Диарио де Куба".

"Евангелските църкви са основната група, която се противопоставя на комунистическия проект и помага да се сложи край на традиционното и страхливо единодушие от времето на революционния период", добавя източникът. След това повече от 10% от населението се въздържа или гласува "не" на официалната позиция.

Алида Леон казва в своя Фейсбук профил, че имиграционната служба ѝ забранила да пътува, защото кубинската администрация твърди, че въпросната Конференция за религиозната свобода в САЩ е "контра-революционна проява".

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg