Четвъртък, 17.06.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Но даже ако пострадате за правдата, блажени сте; а "от тяхното заплашване не се бойте, нито се смущавайте"." 1 Петър 3:14

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова археологическа находка потвърждава библейски събития

Main Pic
Публикувана: 14.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1104
Коментари: 0

Археолози, които правят разкопки около хълма Сион в Ерусалим, са се натъкнали на доказателства за завладяването на града от вавилонците, според както събитието е описано в Библията.

Изследователи от Университета в Северна Каролина са открили отлагания от пепел, вавилонски стрели и счупени парчета от саксии и лампи на мястото на разкопките. Но това не е най-важният елемент – те са намерили бижу, което датира от въпросния период и е било популярно сред "елита на столичния град".

Според експертите, този малък детайл, потвърждава библейския разказ за богатството на Ерусалим преди завладяването от вавилонците през 587-586 г.пр.Хр.

Бижутата са "ясна индикация за богатството на жителите на града по време на обсадата," коментира пред CNN, Шимон Гибсън, директор на Археологическия проект, организиран от университета Mount Sion.

Пророк Еремия пророкува за предстоящата атака от страна на вавилонците в своята книга: "Вениаминци, бягайте отсред Ерусалим. Затръбете в Текуе, и издигнете глас във Вет-акерем; защото зло предстои от север, и голяма погибел" (Еремия 6:1).

Обсадата е описана по-късно в книгата, в Еремия 52, както и в 4 Царе. Нападението е водено от вавилонския цар, Навуходоносор.

"На десетия ден от десетия месец на деветата година от царуването на Седекия, цар Навуходоносор нападна Ерусалим с цялата си армия", се казва в 4 Царе 25:1

За археолозите един слой от пепел може да означава редица различни неща. Гибсън казва следното в изказване, разкриващо находката на неговия екип.

"Тази пепел може да е била от фурни; или пък да се е получила след изгарянето на боклука. Въпреки това, в този случай, комбинацията включва слой от пепел, пълен с артефакти, смесица от стрели, и много скъпо бижу, което говори за някакъв вид опустошение и унищожение. Никой не изоставя златните си бижута и никой няма да сложи стрели в боклука."

Стрелите, по-специално, са убедителна част от доказателствата, които предполагат, че именно вавилонците са извършили нападението и обсадата на Ерусалим, както е документирано в Библията.

Стрелите са "доста характерно оръжие" в бойните действия от 7-ми и 6-ти век пр.Хр, и често са били използвани от вавилонски воини, пояснява Гибсън. "Това доказателство потвърждава историческото завладяване на град Ерусалим от царя на Вавилон, защото единственото голямо унищожение на Ерусалим от този период е завладяването на града през 587/586 г.пр.Хр.", добавя Гибсън. Той отбелязва, че счупените парчета керамика, които са били открити на мястото на разкопките, говорят за "бъркотия, която бихте очаквали да намерите в унищожено домакинство след нападение или битка."

"Много е вълнуващо да можеш да изровиш материално потвърждение за всяко историческо събитие, и още повече по отношение на важно историческо събитие, каквато е вавилонската обсада на Ерусалим", добавя Рафли Люис, сътрудник в изследователския екип.

Източник: Faith Wire

Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg