Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Христос да расте, аз да се смалявам!

Main Pic
Публикувана: 02.09.2019
Автор: Джонатан Хенг
Прочетена: 1181
Коментари: 0
В Царството Божие има принципи, които можем да приложим, когато става дума за духовно служение. На първо място, ние трябва да знаем нашите дарове и призив, за да бъдем ефективни и успешни в служението, а не да копираме сляпо някои понятия и формули на други църкви и служения. Има общ призив за всички вярващи, но има конкретни роли и функции, поверени само на някои хора в Църквата.
 
Например, основният призив за всички вярващи е да „застанем в пролома“: да се застъпваме и да благовестваме на нашите неспасени приятели и близки. Макар всички да сме призовани да бъдем свидетели за Христос, не всеки от нас е призован с дарбата благовестител (според Ефесяни 4:11).
 
Дори когато човек е призован да бъде евангелизатор, той трябва да знае кога и къде да ходи, за да благовества и дали Бог специално го е избрал да проповядва пред определени групи от хора. Когато Господ призовава, Той ще покаже дали да използваме конкретни медии или други средства за разпространение на Словото. Сферата на влияние на отделния благовестител е различна. Няма маловажен евангелизатор, независимо дали благовества в гето или сред високопоставени хора. По-важно е как човек упражнява вяра и вярност в зоната на отговорност и мястото на служение, където Бог го призовава. Същият този принцип на вяра и вярност може да се приложи и за всякакви други служения и призвания, които Бог ни е поверил.
 
Някои от вас, които четат тази статия, може да не са пастири или благовестители, но все пак можете да бъдете ефективни и ползотворни в служенето на Господа в жизненоважна подкрепяща роля. Твърде често християните искат да изпълнят определено служение или служба, която харесват, когато Бог никога не ги е призовавал. Въпреки това, тъй като Бог ви призовава в служение, вие ще имате вътрешното свидетелство в духа си и помазанието да изпълнявате задачите, които съпровождат въпросното служение. Хората могат да потвърдят вашето служение, но Бог Сам избира вашата роля в Тялото на Христос.
 
Бог не е впечатлен от хората, които имат офиси, длъжности и титли за лична прослава, но Той търси онези, които ще изградят цялостното и единно Тяло на Христос. Крайната цел не е да изградим собствени царства, предприятия или империи, а да дадем възможност на местната църква и да евангелизираме нашите общности за Христос.
 
Трябва да различим и разграничим дали това е обща отговорност или конкретна комисия. Не трябва нито да подценяваме, нито да надценяваме себе си. Трябва да знаем времената и сезоните на Светия Дух. Трябва да знаем кога да влезем в зона на служение и кога да излезем. Трябва да знаем кога да се преместим, кога да продължим. Истинската основа и основата на духовния успех се определя от Божията благодат и дарба.
 
За тези от нас в служение, които разпознават гласа на нашия Учител, ние имаме привилегията и радостта не само да бъдем настойници и слуги на Христос, но и приятели. С Божията благодат, с разрастването и разширяването на нашата църква и служение, ние трябва да бъдем доволни не поради успеха на нашите усилия, а защото изпълняваме Великото поръчение на нашия Господ Исус Христос и много хора са привлечени да Го следват (Матей 28:18-20).
 
В Йоан 3:30 се казва: „Той трябва да расте, но аз трябва да се смалявам“. Отношението и желанието на Йоан Кръстител са пример за всички християни. Исус Христос трябва да бъде виден и върховен в нашия живот и служение, а не само да бъде изповядван в нашата църква, в нашата деноминация, в нашата организация или в нещата, които говорим. Трябва да сме скрити зад Христовия кръст!

Източник: Charisma News

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg